Universiteit Leiden

nl en

Leidse biologiestudent finalist jongerenvertegenwoordiger VN

Biologiestudent Roel Wouters (24) van de Universiteit Leiden is finalist in de strijd voor jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel van de Verenigde Naties (VN). Vanaf vrijdag 22 oktober openen een week lang de digitale stembussen. Jongeren tot 30 jaar kunnen op de Leidse Roel Wouters stemmen via www.stemroel.nl.

De jongerenvertegenwoordiger is de verbindende factor tussen Nederlandse jongeren en de politiek, zowel nationaal als internationaal. Mocht Wouters er dus met deze vrijwilligersfunctie vandoor gaan, dan zal hij de komende twee jaar met jongeren in gesprek gaan en luisteren naar hun zorgen over en oplossingen voor problemen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en voedselvoorziening. Hij zal zijn adviezen delen met wereldleiders in de VN.

De VN-jongerenvertegenwoordiger werkt vanuit de Nationale JeugdRaad in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als onderdeel van de Nederlandse delegatie van de VN speelt hij een belangrijke rol om de stem van jongeren te laten klinken.

Leiders van morgen

Wouters is erop gebrand om deze rol te gaan vervullen: ‘Het is tijd voor actie. Jongeren maken zich veel zorgen om de toekomst en ik zie het als mijn taak om hen een stem te geven. De politiek bestaat voor het overgrote deel uit personen boven de dertig. Maar ik vind juist dat de leiders van vandaag naar de leiders van morgen moeten luisteren.’

Eigen ervaring

De Leidse student heeft via zijn studie biologie een goede basis gelegd voor vertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel. Via stages heeft hij al verschillende schokkende ervaringen opgedaan: ‘Van gestroopte neushoorns in Afrika en verminderde leefruimte van Nederlandse adders tot omgehakte bomen in Borneo, waar ik de dag ervoor nog orang-oetans in zag slingeren. Ik heb met eigen ogen gezien dat biodiversiteitsverlies een wereldwijd probleem is. Juist vanuit deze belevingen hoop ik jongeren te kunnen bereiken en aanspreken,’ pleit Wouters.

 ‘Het is tijd voor actie. Jongeren maken zich veel zorgen om de toekomst en ik zie het als mijn taak om hen een stem te geven.’

‘Ook zijn biodiversiteit en voedsel enorm aan elkaar verbonden. Er leven ruim zeven miljard mensen op onze aarde, het wordt een uitdaging om ons allemaal te voorzien van voldoende voedsel, en ook nog rekening te houden met het leven om ons heen,’ meent Wouters. Toch wil hij zich nog niet vastbijten in één hoofdthema. ‘Ik wil eerst uitzoeken wat andere jongeren belangrijk vinden.’

De drie vragen van Roel

Vanaf vrijdag 22 oktober zal de Leidenaar alles uit de kast halen om zijn doel te bereiken. Hij gaat meteen in gesprek met jongeren en op jacht naar zoveel mogelijk stemmen. Daarnaast presenteert hij met zijn achterban komende week elke dag een filmpje waarin hij in gesprek gaat met invloedrijke personen, te vinden op Instagram via @roel_m_wouters. Wouters zal onder meer praten met de CEO Duurzaamheid van Ahold, Leon Mol, rector magnificus van de Universiteit Leiden, Hester Bijl en bioloog Freek Vonk van Naturalis.  

Roel Wouters in de podcast Enkeltje Wetenschap

Stemroel.nl

Het laatste deel van de verkiezing en de bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens de Nacht van de VN in Amsterdam op 29 oktober. Tot die tijd kunnen jongeren tot 30 jaar stemmen op Roel Wouters via www.stemroel.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.