Universiteit Leiden

nl en

Boek Paul Behrens over klimaatverandering uitgebracht in de VS

Het boek ‘The Best of Times, The Worst of Times: Futures from the Frontiers of Climate Science’ van Paul Behrens is in de VS gelanceerd, een jaar nadat het in Europa is uitgebracht. In zijn boek beschrijft Behrens zowel hoopvolle als pessimistische scenario's voor onze planeet.

‘In veel boeken over milieuwetenschap gaat 90 procent van het boek over hoe verschrikkelijk de situatie is, met een kleine 10 procent aan het eind die je een paar ideeën geeft over wat er moet veranderen,’ zegt Behrens. 'Dat vond ik altijd teleurstellend, dus besloot ik een boek over klimaatverandering te schrijven op basis van een andere benadering, met steeds dubbele hoofdstukken van pessimisme en hoop. Ik wilde elk perspectief echt uitdiepen en daarmee laten zien hoeveel er moet veranderen.’  

Hoop en pessimisme gebruiken 

In zijn boek schrijft Behrens over onderwerpen als voedsel, energie en economie. In de pessimistische hoofdstukken beschrijft hij de huidige situatie zonder zich in te houden. Spoiler alert: die hoofdstukken zijn niet fraai. In de hoop-hoofdstukken laat hij zien hoeveel er moet veranderen en hoe dat resulteert in een veel gezondere en gelukkigere wereld.

Behrens: ‘Het is een discussie in de communicatiewereld: is het effectiever om hoopvol of pessimistisch te communiceren? Ik denk dat het het beste is om beide te gebruiken! We moeten de feiten onder ogen zien dat miljoenen mensen nu al lijden onder klimaatverandering, maar tegelijkertijd beseffen dat elke maatregel die we treffen zowel urgent als waardevol is.’

Want elke 0,1 graad opwarming telt, zegt de auteur. ‘Actie leidt tot hoop, en die actie wordt aangewakkerd zodra we ons realiseren hoe slecht de situatie is. Hoop komt voort uit het werken aan een toekomst waarvan we weten dat die voor ons allemaal beter zou zijn.’ 

Boek in de publiciteit 

Behrens probeert in Amerika zijn boeklancering onder de aandacht te brengen. ‘Ik heb verschillende interviews voor de boeg voor podcasts als Shaping the Future en Climate Scientists. Daarnaast schrijf ik momenteel een stuk voor POLOTICO, een Amerikaanse nieuwswebsite over politiek en beleid.’ 

David Christian, auteur van het populaire boek Origin Story: A Big History of Everything, zegt het volgende over Behrens' boek: ‘A powerful, up-to-date, and sometimes terrifying primer on the stupendous global problems we face today.’ 

New York Times Debate

Behrens neemt op 9 november deel aan een New York Times Debate over voedselzekerheid, dat onderdeel is van de langverwachte VN-klimaatconferentie COP-26. ‘Het is geweldig om aan dit debat mee te doen. We zullen bespreken of de "rijke wereld" verantwoordelijk moet zijn voor de transitie van voedselsystemen om zowel verdere emissies te verminderen als de weerbaarheid tegen klimaatverandering te vergroten. Ik kijk uit naar de conferentie en hoop dat die leidt tot goede maatregelen op het gebied van streefcijfers, klimaatfinanciering voor landen met lagere inkomens en wereldwijde onderwijsprogramma's over klimaatverandering.’ 

Bent je geïnteresseerd in Behrens’ ervaringen op COP-26? Houd dan onze nieuwsfeed in de gaten!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.