Universiteit Leiden

nl en

Leiden European City of Science 2022: Sociale Wetenschappen doet mee!

In 2022 is Leiden dé Europese hoofdstad van de wetenschap. De Faculteit der Sociale Wetenschappen zal uiteraard hier ook vertegenwoordigd worden tijdens de vele activiteiten die dit jaar gepland staan. Ontdek wie de facultaire European City of Science coördinator is.

Wie ben je?

Ik ben Rick Henneveld, sinds september dit jaar als adviseur wetenschapscommunicatie aangesteld bij het Faculteitsbureau FSW. Met mijn interdisciplinaire achtergrond (BSc. Bèta Gamma en MSc. Media Technology) zet ik mij altijd net eventjes wat extra in om verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Naast het vinden van nieuwe invalshoeken door wetenschappen met elkaar te verbinden, vind ik de verbinding met de maatschappij even cruciaal en verreikend. Mijn functie en persoonlijke drive maken mij dan ook de aangewezen persoon om, tijdens Leiden Euroean City of Science 2022, de Leidse sociale wetenschappen goed op de kaart te zetten en om nieuwe samenwerkingsverbanden te faciliteren.  

Wat doe je bij de faculteit?

Als adviseur wetenschapscommunicatie ben ik voornamelijk de spin-in-het-web tussen centraal en de instituten. Ik bekijk hoe wij onze communicatieprocessen efficiënter en effectiever kunnen maken en waarborg de grote strategische lijnen van hoe onze universiteit haar wetenschap naar buiten wilt treden. Hoe kunnen we onze doelgroepen beter bereiken zodat ons onderzoek meer impact heeft?

Ook vind ik het belangrijk om anderen meer inzicht te geven hoe het proces van onderzoek verloopt, zowel voor (toekomstige) medewerkers zoals studenten en collega’s uit andere disciplines als voor medeburgers. Onderzoekers kunnen bij mij aankloppen voor adviezen over publieke stukken die ze geschreven hebben of om te sparren voor aankomende mediaverschijningen zoals tv-programma’s, podcasts en andere interviews.

Daarnaast zet ik faculteitsbrede projecten op, zoals informele interviews met promovendi die net hun werk hebben afgerond, en het onder de aandacht brengen van onze labs en het verbeteren van onderzoeksparticipatie. Nu ben ik dus ook hét centrale aanspreekpunt betreft alles wat met Leiden European City of Science 2022 te maken heeft; een flinke maar ook ontzettend spannende kluif.  

Wat is European City of Science?

Leiden bemachtigde in 2017 de titel ‘European City of Science’ voor 2022, wat betekent dat Leiden komend jaar de gaststad is voor het grootste interdisciplinaire wetenschappelijke congres van Europa, namelijk het EuroScience Open Forum van 13 t/m 16 juli 2022. Los van dit congres staan er nog veel meer evenementen op het programma. Zo is er onder de banner van ‘Kennis door de wijken’ elke dag wel iets bij te wonen in buurthuizen, musea, podia en universiteitsgebouwen. Hiermee wordt wetenschap de maatschappij in gebracht, kunnen inwoners uit Leiden en omstreken meedoen en zich laten inspireren door mooie Leidse onderzoeken en andere initiatieven.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.