Universiteit Leiden

nl en

Oud-studente Aoife in Glasgow: 'Bij Rutte aangedrongen op beperking opwarming aarde'

Aoife Fleming is als Jongerenvertegenwoordiger aanwezig bij de VN Klimaattop in Glasgow. Onlangs rondde ze de master Financieel Recht af. Vanuit Glasgow praat ze ons bij over wat ze daar doet.

'Bij de klimaattop volg ik enerzijds de onderhandelingen, bijvoorbeeld als het gaat om participatie', vertelt ze vanuit Glasgow. 'Eén van de bepalingen van het Parijs-akkoord is participatie in klimaatbeleid, en hoe dat eruitziet wordt bij deze klimaattop uitgewerkt. Ook hopen we in de uiteindelijke slotverklaring een bepaling te hebben over het belang van jongerenparticipatie. Jongeren gaan wereldwijd massaal de straat op voor meer klimaatambitie en nu is het belangrijk dat jongeren ook een plek aan tafel hebben als het om beleid gaat.'

Diner met de minister-president

Voor de onderhandelingen komen er wereldleiders en politici naar de klimaattop. 'Zo heb ik vorige week met demissionair premier Rutte gedineerd. Ik heb bij hem aangedrongen op meer ambitie om ervoor te zorgen dat we mondiaal de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken.'

Aoife werd in 2019 verkozen tot VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Zo vertegenwoordigt ze de stem van Nederlandse jongeren bij internationale bijeenkomsten zoals de klimaattop in Glasgow en brengt deze stem over bij politici.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.