Universiteit Leiden

nl en

Wat als superbugs zo groot als gebouwen zouden zijn?

In sciencefiction stripboek Resist NOW! illustreren wonderlijke avonturen onderzoek tegen antimicrobiële resistentie. Maar of het stripboek er daadwerkelijk komt, hangt af van of er genoeg geld wordt opgehaald om het project uit te voeren.

‘Over het algemeen weten we dat sommige microben gedurende de tijd veranderen en niet meer op medicijnen reageren. Dat kan in de nabije toekomst een groot probleem opleveren’, vertelt Nicola Wade. Met haar promotiestudie zoekt ze naar nieuwe antibiotica en ze is erg enthousiast om aan het stripboek te mogen meewerken. ‘De verhalen laten op een fantasierijke manier zien dat we veel onderzoek doen om deze superbugs te bestrijden, dus het is niet alleen maar kommer en kwel.’

Het Resist NOW! stripboek zal bestaan uit zeven korte verhalen, die op een creatieve manier uitleggen aan welke oplossingen onderzoekers werken. Om het concept te realiseren, heeft het team een kickstarter geopend. Daarmee willen ze geld op te halen voor dit originele wetenschapscommunicatieproject.

‘Gek idee, gekke uitvoering: Laten we kickstarter organiseren’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Verzet is zinloos

Alle zeven verhalen zijn ontworpen door een gelijk aantal onderzoeksgroepen en tekenaars. Daardoor wordt de wetenschap op een accurate manier gepresenteerd – ondanks dat ze in een denkbeeldige wereld plaatsvinden – in ieder een unieke tekenstijl.

Concept art of Lizah van der Aart

Het verhaal van Wade speelt zich af in de ruimte, in een wereld die zij samen met projectstarter Lizah van der Aart bedacht heeft. ‘Ruimtereizigers moeten zich verdedigen tegen aliens: de antibioticaresistente bacteriën. Door met het ruimteschip verschillende combinaties moleculen af te vuren, kunnen ze zich verdedigen tegen deze kwaadaardige vijanden,’ legt Wade uit. Ze vindt dat dit de werkelijkheid goed weerspiegelt. ‘Het is in essentie wat we ook doen in het lab. We proberen nieuwe antibiotica te vinden door moleculen te creëren waar de superbugs niet tegen kunnen.’

Vanaf juli verkrijgbaar

Bijdragen aan het project is mogelijk tot 9 december. Sponsoren krijgen daarbij ook een bedankje, variërend van A5 kunst-kaarten tot meerdere kopieën van het stripboek. Als het project wordt gerealiseerd, is het doel om het vanaf juli 2022 te kunnen verspreiden. Resist NOW! zal dan online verkrijgbaar zijn en in een aantal stripboekenwinkels.

Op de Engelstalige kickstarter website kun je meer informatie vinden over het doel, waarvoor het opgehaalde bedrag gebruikt wordt en de specifieke giften behorende bij een bijdrage aan het project. Daarnaast kun je voor elk verhaal een korte samenvatting en de eerste sketches vinden.

Resist NOW!
Concept art of Nicky Williams for the story Guardians
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.