Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in de Volkskrant over belangenverstrengeling bij van Nieuwenhuizen

Afgelopen week bleek dat Cora van Nieuwenhuizen wilde aanblijven als minister van Infrastructuur en Waterstaat, terwijl ze al een baan had aanvaard als lobbyist. Arco Timmermans, Hoogleraar Public Affairs aan de FGGA, gaf zijn visie op de situatie in een artikel van de Volkskrant.

Cora van Nieuwenhuizen was van plan om door te gaan als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, terwijl toen bij premier Rutte al duidelijk was dat ze in de toekomst aan de slag zou gaan als lobbyist bij de branchevereniging Energie Nederland. Dat blijkt uit interne stukken die na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) door een burger naar buiten zijn gekomen. Uit de nu geopenbaarde stukken blijkt dat Rutte er geen probleem mee had dat een toekomstig lobbyist aanbleef als bewindspersoon. Volgens van Nieuwenhuizen waren er maatregelen genomen 'om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen'. 

Duidelijk voorbeeld van belangenverstrengeling

Rutte keurde het aanblijven van zijn partijgenoot in eerste instantie goed, maar bedacht zich op het allerlaatste moment. Rutte zegt dat hij eind augustus na nadere politieke weging tot het inzicht is gekomen dat de benoeming niet goed samen gaat met het ambt van een bewindspersoon. De precieze reden achter het terugdraaien van het oorspronkeijke besluit is niet bekend, hoewel aan de omstandigheden niets veranderde. Timmermans zegt over de situatie: 'De overstap van Energie Nederland is een duidelijk geval van belangenverstrengeling. Dat besef had er bij de aankondiging van haar overstap naar Energie Nederland al moeten zijn. Dit tekent het denken over een overstap naar de lobbysector.'

Lees het hele artikel hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.