Universiteit Leiden

nl en

CADS-studente Simay Çetin wint FSW Masterscriptieprijs 2021

Simay Çetin heeft de FSW Masterscriptieprijs 2021 gewonnen met haar scriptie "Interpreting Culture through Embodied Practice: An anthropological study of sexuality among Dutch Women with Turkish Migrant backgrounds". Zij werd begeleid door Prof. dr. Peter Pels. Volgens de jury is Simay's proefschrift niet alleen een belangrijke bijdrage op het gebied van Culturele Antropologie, maar ook aan de kwalitatieve sociale wetenschappen in het algemeen. 'In Simay Çetins proefschrift kunnen we met eigen ogen zien, wat er gebeurt wanneer we het laboratorium en er inzichtelijk en vastberaden veldwerk wordt gedaan.'

Simay Çetins onderzoek gaat over seksualiteit onder Nederlandse vrouwen met een Turkse migrantenachtergrond. Aanvankelijk wilde ze begrijpen hoe het hebben van een biculturele achtergrond van invloed kan zijn op de houding ten opzichte van seksualiteit, maar uiteindelijk ontrafelde ze de term cultuur als onderdeel van haar onderzoeksproject om statische opvattingen erover te betwisten. Çetin: 'Vaak wordt cultuur behandeld als een vaststaand gegeven, maar de manier waarop we cultuur zelf interpreteren heeft een eigen inbreng, en dat was een rode draad door mijn scriptie.'

Op kunst gebaseerde aanpak

Voor haar scriptie interviewde Çetin uiteindelijk tien vrouwen met een migratieachtergrond, met verschillende gradaties van religiositeit en seksuele geaardheid. Ze gebruikte een op kunst gebaseerde benadering en verwerkte kleuren en tijdlijntekeningen in haar onderzoek om ruimte te creëren voor verschillende vormen van expressie. Çetin: 'Ik wilde echt de verscheidenheid aan ervaringen rond seksualiteit laten zien en hoe mensen vanuit verschillende culturen hun eigen seksuele verhalen begrijpen, interpreteren en ermee omgaan.'

'Antropologische onderzoeksmethoden kunnen inzicht bieden in gevoelens en emoties op een manier die met andere methodologieën niet mogelijk is.'

Vloeiende en logische verhaalstructuur

De jury vermeldde dat zij in eerste instantie enigszins verbaasd waren over de kwalitatieve benadering (althans degenen met een kwantitatieve achtergrond) om vervolgens betoverd te raken door de vloeiende en logische narratieve structuur van de scriptie, waarin Simay Çetin haar gedachten over haar onderzoek en haar belangrijkste onderzoeksvraag heeft vormgegeven. Als zodanig wordt de lezer een medereiziger geleid door Simay Çetin. Het winnen van de prijs was een bijzonder moment voor Çetin. ''Kwalitatieve onderzoeksmethoden krijgen niet altijd de erkenning die ze verdienen binnen de sociale wetenschappen. Antropologische onderzoeksmethoden kunnen heel evocatief zijn en ik denk dat ze inzicht bieden in gevoelens en emoties op een manier die met andere methodologieën niet mogelijk is. Ik ben blij dat de jury dat heeft erkend.

Bekijk de ceremonie (in het Engels)

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De jury

De jury bestond uit Sanne de Vet (promovendus Onderwijs en Kinderstudies), Rick van Well (promovendus Politicologie), Tomás Dodds Rojas (promovendus Culturele Antropologie), Laura Hoenig (promovendus Psychologie), Rose Bieszczad (promovendus Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies) en Kees Verduin (voorzitter, Docent Methodologie en Statistiek).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.