Universiteit Leiden

nl en

Nadia Bouras en Leo Lucassen op OneWorld over ‘westers’ versus ‘niet-westers’

Wie een migratieachtergrond heeft, wordt niet langer door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) ingedeeld op 'westers’ of ‘niet-westers’. Universitair docent Nadia Bouras en hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen zijn blij dat de termen zijn afgeschaft.

Volgens Bouras zijn de categorieën sinds implementatie een eigen leven gaan leiden. ‘Ook omdat media ze overnamen en ze voor allerlei problematiek gebruikten. ‘Allochtoon’ werd een synoniem voor iemand die er niet bij hoort. Voor ‘niet-westers’ geldt hetzelfde. Het verheft het Westen tot het centrum van de wereld, en mensen die er niet vandaan komen, definieer je naar wat ze níet zijn. Dat is stigmatiserend.’ 

Lucassen stemt dat toe, want hij vindt dat de indeling stereotiepe associaties reproduceert. ‘Het gaat steeds om een binaire tegenstelling tussen ‘goed’ en ‘slecht’, ‘primitief’ en ‘ontwikkeld’, ‘hun waarden’ en ‘onze waarden’, waarmee je al snel in racistisch en etnocentrisch drijfzand terechtkomt. Het is goed dat het CBS daarmee ophoudt.’ 

Meer weten?

Lees dan het artikel op de website van OneWorld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.