Universiteit Leiden

nl en

Een faculteit vol bijzondere vrouwen

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Op deze dag is er aandacht voor vrouwenrechten, vrouwenemancipatie en solidariteit van vrouwen over de hele wereld. Ook op de Faculteit W&N werken en studeren een heel aantal bijzondere vrouwen. Dit zijn een paar van de vrouwen die het voorbije jaar het verschil maakten!

Sabine Wenzel wint eerste Surface Science Young Investigator award

Met haar onderzoek naar het oppervlak van zinkoxide won Sabine de Science Young Investigator award. De publicatie die ze indiende, maakte deel uit van haar proefschrift en onderzocht hoe een oppervlak van zinkoxide verandert wanneer het wordt blootgesteld aan water. Samen met haar promotor, dr. Irene Groot, ontdekte Wenzel dat al bij een klein beetje waterdamp het normaal gladde oppervlak ruw wordt. ‘En op een ruw oppervlak kan veel meer chemie plaatsvinden. Dat is belangrijk als het materiaal wordt gebruikt als katalysator in bijvoorbeeld een industrieel proces.’ > Lees meer 

  

Tineke Molenaar verzorgt al 30 jaar de lunch voor studenten en medewerkers

Sinds mei 1992 is cateringverkoopmanager Tineke een vast gezicht in de faculteit. Ze smeert de broodjes, maakt snacks en kookt soep voor de studenten en medewerkers. ‘Ik vind het heel leuk om met mensen om te gaan en bezig te zijn met eten. Ik hou er vooral van als het lekker druk is en ’s middags al het eten op is.’   

Vorig jaar kwam ze ook haar grote liefde tegen in de faculteit. ‘Hij werkt al veertig jaar bij de algemene dienst. Hij komt altijd koffie bij mij halen dus ik ken hem al heel lang. Sinds vorig jaar is de vonk overgeslagen.’ 

Michelle Spierings krijgt Veni-beurs: ‘Horen vogels ook tik-tok, of tok-tik?’

Michelle van het Instituut Biologie Leiden (IBL) heeft een Veni-beurs toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO, voor maximaal 280.000 euro. Daarmee hoopt ze onder andere meer duidelijkheid te krijgen over de Rhytmic Grouping Bias, het ritme in de spraakontwikkeling. ‘Wat ik wil weten: hadden we dit ritmische gevoel al, en is daarom taal en muziek ontwikkeld zoals het is? Of is het andersom geëvolueerd? Daarvoor zal ze kijken naar de ontwikkeling van de bias bij anderse soorten zoals apen en vogels.  > Lees meer 

Ankie Schoonheim zorgt ervoor dat de gebouwen van de faculteit in orde zijn

De vrolijke Ankie is gebouwbeheerder van de faculteit. Als vrouw in een team met voornamelijk mannen, zorgt ze ervoor dat alles in de gebouwen werkt en piekfijn in orde is. ‘Medewerkers komen met vragen over interne verhuizingen, sloten die stuk zijn en alles rondom het gebouw. Ik vind het vooral leuk om technische dingetjes op te lossen. Andere medewerkers gelukkig maken, dat is waar ik het voor doe.’ 

Ankie haar team bestaat uit negen mannen en twee vrouwen, maar daar heeft ze geen enkel probleem mee. ‘Ik word als een halve vent behandeld, maar dat vind ik juist leuk. Ik zit hier echt op mijn plaats. Ik zie mijn werk als chocolade, ik word er enorm gelukkig van.’ 

Vrouwelijke Praesides van de studieverenigingen

Rose Vossen van LIFE

Rose is student Life Science and Technology en organiseert samen met haar bestuursgenoten van de studievereniging LIFE een jaar lang activiteiten op sociaal, educatie en carrière gebied. ‘Zo organiseren wij bijvoorbeeld dit jaar een symposium rond het thema gepersonaliseerde medicijnen, wat niet alleen interessant is voor de LST-student maar ook voor andere studenten van de faculteit.’  

Als hoofd van haar vereniging zorgt ze voor goed contact met zowel de studenten van de vereniging alsook de universiteit en andere bedrijven. ‘Ik vind het mooi dat iedereen met verschillende interesses bijvoorbeeld toch met elkaar borrelt, waardoor je contact krijgt met veel mensen die toch allemaal een andere blik hebben op dezelfde onderwerpen.’ 

Lucie Spek van het Chemisch Dispuut Leiden

Ook Lucie Spek staat aan het hoofd van een studievereniging: het Chemisch Dispuut Leiden. ‘Het leuke aan mijn functie vind ik dat je van alle kanten meekrijgt hoe het er daar aan toe gaat. En ook dat er veel ruimte is om met andere partijen te sparren over de gang van zaken en wat er eventueel nog beter zou kunnen.’  

Samen met de praesides van de andere studieverenigingen, vergadert ze elke vier weken. ‘Zo hebben we het dit jaar veel gehad over onder andere ‘social wellbeing’ in verband met corona, ‘diversity and inclusion’ en de nieuwbouw. ‘ Elke dag zit ze samen met de andere bestuursleden van 9 tot 5 in het bestuurshok. ‘Ik haal dan ook het meeste energie uit het socializen met de leden en de gezelligheid die er in ons hok heerst!’ 

Ewine van Dishoeck inspireert jonge meisjes in kinderboek

Hoogleraar Moleculaire Astrofysica Ewine van Dishoeck is al jaren een bekend gezicht op de faculteit. Ze is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de James Webb telescoop, kreeg vorig jaar een pauselijke benoeming als wetenschapper en staat nu ook geportretteerd als heldin in een kinderboek.  

Het kinderboek ‘Het begint met een droom’ vertelt de verhalen van twintig bijzondere Nederlandse vrouwen die een positieve impact hebben op de samenleving. Het boek wil jonge meisjes rolmodellen geven en ze aansporen hun dromen te volgen. ‘Ik ben heel blij dat het boek ook wetenschappers bevat als inspiratie voor jonge meisjes: de sterren schitteren immers voor iedereen!’ > Lees meer 

Ionica Smeets is medeorganisator van het Gala van de Wetenschap en Samenleving

Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets organiseert het Gala van de Wetenschap en Samenleving samen met New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen. Het evenement is verbonden aan Leiden City of Science.  ‘Op deze feestelijke avond willen we laten zien hóe je wetenschapscommunicatie kunt doen.'

Ionica draagt haar steentje bij om het brede publiek te informeren over wetenschap. ‘Ik hoop de mensen in de zaal te inspireren hoe je wetenschapscommunicatie op een ander niveau doet. Wetenschappers willen kennis overdragen. Maar wat je wilt bereiken is dat mensen er ook iets mee gaan dóen, niet dat ze alleen maar iets leren. Dan wordt het pas echt ingewikkeld. We hebben het afgelopen anderhalf jaar wel gezien dat informatie geven nou niet per se de manier is om mensen mee te krijgen.’ > Lees meer 

Chemicus Lina Bayona Maldonado doet onderzoek naar zeesponzen

Reuzenbekersponzen blijken een snellere celdeling te hebben dan wijzelf. Ze maken antibiotica en nog véél meer. Lina onderzocht wat verschillen in bijvoorbeeld leeftijd of zeediepte uitmaken voor het maken van al die stoffen. 'Ik vind mariene natuurproducten interessant. Sponzen maken enorm veel verschillende stoffen. Ze kunnen zich niet verplaatsen, ze moeten zich op één plek zien te handhaven. Dat lossen ze op door samen te werken met micro-organismen en door een enorme variatie aan chemische verbindingen te maken.’ > Lees meer

Connie van Gent ondersteunt de onderzoekers van de Division of Drug Delivery Technology

Als management-assistent van de afdeling Drug Delivery Technology and Biopharmaceutics ondersteunt Connie de medewerkers al zestien jaar. ‘Ik doe declaraties, regel afspraken, zorg voor kantoorartikelen en nog veel meer. Dat is wat ze vroeger secretaresse noemden. Het is een leuke en afwisselende baan. Ik heb contact met mensen van over de hele wereld.’ 

Op de afdeling is ze een gekend gezicht. ‘Vroeger was ik de moeder van de afdeling, na al die jaren eerder de oma. Er zijn vaak medewerkers die je bedanken voor de ondersteuning. Het is fijn dat mensen laten weten dat je gewaardeerd wordt.’  

Masterstudent Nashanty Brunken doet grote ontdekking tijdens masterthesis

Met een vrouwelijk team van zes wetenschappers ontdekte Nashanty het grootste molecuul dat tot nu toe in een schijf is geïdentificeerd. ‘Ik heb zoveel geleerd en omdat we allemaal vrouwen zijn, is het ontzettend empowering. Het is heel gaaf om te zien hoe ver we samen gekomen zijn.'

Na de ontdekking volgt er een academische publicatie en persbericht. De jonge vrouw die op haar achttiende Curaçao verliet om in Leiden Sterrenkunde te studeren, wil andere jonge vrouwen aansporen om voor wetenschap te kiezen. 'Als je denkt dat astronomie een mannenwereld is, dan is het jouw taak om dat te veranderen' > Lees meer 

 

Aan al de vrouwen op onze faculteit: Bedankt voor jullie harde werk! Fijn dat jullie onderdeel van ons team zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.