Universiteit Leiden

nl en

Ewine van Dishoeck ontvangt Fritz Zwicky-prijs voor astrofysica & kosmologie

De Fritz Zwicky-prijs 2022 voor astrofysica & kosmologie is toegekend aan Prof. Ewine F. van Dishoeck voor haar baanbrekende, decennialange werk in de astrochemie en moleculaire spectroscopie, en voor haar leiderschap binnen de astronomische gemeenschap. De toekenning van de prijzen is vandaag bekendgemaakt door de European Astronomical Society (EAS).

Zwicky-prijs

Ewine van Dishoeck is hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Sterrewacht Leiden en verbonden aan het Max Planck Institute for extraterrestrial Physics in Garching, Duitsland. Na een MSc in theoretische kwantumchemie behaalde zij haar doctoraat in de astrochemie in 1984 aan de Universiteit Leiden, en bekleedde posities aan Harvard, Princeton en Caltech voordat zij in 1990 terugkeerde naar Leiden.

Van 2007-2021 was zij wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), en sinds 2009 is zij co-Editor van Annual Reviews of Astronomy and Astrophysics. Van 2018-2021 was van Dishoeck president van de Internationale Astronomische Unie (IAU).

Ze heeft verschillende prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder de Nederlandse Spinozaprijs 2000, de Albert Einstein World Award of Science 2015, de Kavli Prize for Astrophysics 2018 en twee ERC Advanced Grants. Zij is lid van verschillende academies, waaronder die van Nederland, de VS, Duitsland en Noorwegen.

Begrijpen hoe moleculen het heelal om ons heen vormgeven

Van Dishoeck heeft haar carrière gewijd aan het begrijpen hoe moleculen het heelal om ons heen vormgeven. Met haar unieke en alomvattende benadering, die waarnemingen, laboratoriumstudies en astronomische modellering omvat, heeft zij pionierswerk verricht op het gebied van de astrochemie en een revolutie teweeggebracht in ons begrip van de fysische processen die leiden tot de vorming van sterren en planeten, door het spoor van moleculen te bestuderen, van stervormingswolken tot protoplanetaire schijven.

Naast haar baanbrekende wetenschappelijke werk is Van Dishoeck een actief lid van de astronomische gemeenschap. Zo stond ze mede aan de wieg van een aantal grote observatoria, op de grond en in de ruimte, zoals ALMA, Herschel en Webb. Haar wetenschappelijke visie, leiderschap en politieke vaardigheden stelden haar in staat een sleutelrol te spelen in alle fasen van deze projecten. Het vertrouwen dat de gemeenschap in haar oordeel heeft, blijkt ook uit haar lidmaatschap van de besluitvormingsorganen van de ESA en van beoordelingscommissies van topinstituten voor astronomisch onderzoek.

Dit bericht verscheen als persbericht op Astronomie.nl

Fritz Zwicky-prijs voor astrofysica en kosmologie
De Fritz Zwicky-prijs voor astrofysica en kosmologie wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Europese Astronomische Vereniging namens de Fritz Zwicky-stichting (FZS) als erkenning voor wetenschappers die fundamentele en opmerkelijke resultaten hebben behaald op het gebied van astrofysica en kosmologie.

Over de EAS
De European Astronomical Society (EAS) bevordert en stimuleert de astronomie in Europa. Als onafhankelijk orgaan kan de EAS namens de Europese astronomische gemeenschap optreden in zaken die op Europees niveau moeten worden behandeld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.