Universiteit Leiden

nl en

Lena en Sophie zijn geselecteerd als Europaeum Fellow: ‘Enthousiast om van anderen te leren’

Vier PhD-onderzoekers van de Universiteit Leiden zijn geselecteerd om deel te nemen aan het Europaeum Scholars Program 2022-2023. Twee van hen, Lena Riecke en Sophie Vértiter, doen hun onderzoek bij ISGA. Tijd voor een introductie.

Lena Riecke

Kunnen jullie jezelf voorstellen?

Lena: 'Ik ben Lena Riecke, promovenda Intelligence and Cybersecurity aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Toen ik opgroeide, had ik het geluk om verschillende landen en culturen te leren kennen. Ik ben geboren in Londen, opgegroeid in New York en heb in Zürich gewoond, voordat ik mijn middelbare school afmaakte in Berlijn. Een gemeenschappelijke noemer tussen deze plaatsen was voor mij het streven naar een democratische, vreedzame samenleving, geleid door de rechtsstaat en de eerbiediging van de mensenrechten. Dit motiveerde mij om rechten te studeren aan de Universiteit van Cambridge en een LLM in Public International Law te voltooien aan de Universiteit Leiden. Vandaag vind ik dat het recht niet altijd waarmaakt wat het belooft. Al te vaak worden de waarden die de wet in beginsel vastlegt, in de praktijk niet daadwerkelijk beschermd. Door een multidisciplinaire, beleidsgerichte PhD te beginnen, hoop ik deze kloof tussen principe en praktijk te overbruggen.’

Sophie Vériter

Sophie: 'Mijn naam is Sophie Vériter en ik ben een gepassioneerde Europeaan. Mijn familie komt van over het hele continent (voornamelijk België, Frankrijk en Polen), waardoor ik al van jongs af aan een sterke culturele nieuwsgierigheid heb meegekregen. Ik hou ervan om een kosmopolitische identiteit te cultiveren door te reizen. Het helpt me om verbonden te blijven met de schoonheid van de natuur en mensen van alle achtergronden. De afgelopen tien jaar heb ik een sterke belangstelling ontwikkeld voor het Europees buitenlands beleid. Toen ik voor de publieke diplomatie van de EU werkte als coördinator van de ‘Jonge Europese Ambassadeurs’, kreeg ik de kans om naar Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Polen, Slowakije en Oekraïne te reizen. Deze ervaring heeft mijn Europese identiteit gevormd. Het is absoluut hartverscheurend om nu de oorlog in Oekraïne te zien en ik bewonder de moed van mijn vrienden om voor onze waarden te vechten.’

Waar gaat je PhD over?

Lena: 'Mijn PhD gaat over het reguleren van de overdracht van dual-use cybersurveillance technologieën (spyware in het kort). De afgelopen jaren is een patroon zichtbaar van de verkoop van spyware door particuliere bedrijven aan staten die deze software gebruiken om fundamentele mensenrechten, zoals het recht op privacy, te schenden. Recente onthullingen over het gebruik van Pegasus-spionagesoftware om mensenrechtenactivisten, dissidenten en andere publieke figuren in de hele wereld te bespioneren, zijn slechts het topje van de ijsberg. De wereldwijde bewakingsindustrie is booming; winstgevend voor velen en verantwoording schuldig aan niemand. Mijn onderzoek is erop gericht hiaten in de governance met betrekking tot de overdracht van spyware te identificeren, te verklaren waarom die hiaten bestaan, en mogelijke juridische en beleidsmatige antwoorden te verkennen. Ik ben met name geïnteresseerd in concepten als goed bestuur, verantwoordingsplicht en het dual-use karakter van spyware.’  

Sophie: ‘Mijn PhD gaat over het evoluerende begrip 'veiligheid' in Europa, hoe evolueert het en wie beïnvloedt het? Meer specifiek kijk ik naar de rol van kleine staten in de ontwikkeling van Europees veiligheidsbestuur en de strategieën die zij gebruiken om invloed uit te oefenen op dergelijke kaders. Promoveren is ook een zeer persoonlijke ervaring: Ik heb meer over mezelf geleerd dan ooit tevoren sinds ik aan mijn proefschrift begonnen ben. Ik zie mijn doctoraat graag als een ongelooflijke kans om verschillende professionele wegen te verkennen, waaronder onderwijs, onderzoek, consultancy en redactionele activiteiten.’   

Wat is het Europaeum eigenlijk?

Sophie: ‘Het Europaeum is een universitair netwerk. Het brengt achttien toonaangevende Europese universiteiten samen en organiseert regelmatig multidisciplinaire uitwisselingen binnen Europa, samen met openbare instellingen en ngo's. De belangrijkste activiteit van het Europaeum is het 'Scholars Programme', een tweejarige beleids- en leiderschapscursus, waarvoor Lena en ik zijn geselecteerd. Het is een zeer competitief programma waaraan ongeveer dertig van de meest ambitieuze PhD-studenten van het Europaeum-netwerk deelnemen. Het doel is om innovatieve ideeën over de toekomst van Europa te bespreken en te genereren.’  

Wat betekent het om een Europaeum Fellow te zijn?

Lena: ‘Ik denk dat een Europaeum fellow zijn betekent dat je je vaardigheden, kennis en privilege gebruikt om te werken aan de versterking van het algemeen belang en de verbetering van Europa voor toekomstige generaties. Het algemeen belang kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Het vereist dat uiteenlopende belangen en perspectieven tegen elkaar worden afgewogen. Ik ben van mening dat bepaalde kernwaarden en -beginselen, zoals de rechtsstaat en de eerbiediging van de fundamentele mensenrechten, een eerste vereiste zijn voor het algemeen welzijn. Als Europaeum fellow ben ik enthousiast om van anderen te leren over hun perceptie van het algemeen belang in Europa en om instrumenten te ontwikkelen om dit effectief na te streven.’   

Wat zijn je persoonlijke doelen tijdens dit fellowship?

Lena: ‘Tijdens het Europaeum fellowship zou ik graag de andere wetenschappers in mijn cohort ontmoeten, met hen van gedachten wisselen en van hen leren. Mijn doel is met hen samen te werken om beleidsvoorstellen te ontwikkelen die een antwoord bieden op de dringende uitdagingen waarmee Europa vandaag wordt geconfronteerd. Of het nu gaat om bedreigingen van de vrede en de veiligheid, de dringende behoefte aan meer actie op milieugebied, of de ondermijning van de rechtsstaat en de grondrechten.’  

Sophie: ‘Het Europa zoals wij dat kennen, wordt in allerlei vormen bedreigd. Dat baart me zorgen en spoort me aan om ijverig te werken aan de bescherming van de waarden die onze samenlevingen nu genieten. Als Europaeum-onderzoeker wil ik vooral mijn creativiteit stimuleren en van anderen leren, zodat we samen beleidsvoorstellen kunnen doen die een verschil maken voor de welvaart en veiligheid van Europa. Ik wil met name de verdeeldheid zaaiende en radicaliserende invloed van de disfunctionele, op het bedrijfsleven gerichte informatieruimte aanpakken.’ 

Lees hier meer over the Europaeum Scholars

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.