Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek naar nanoplastic in het levend lab uitgelegd in tv-programma Atlas

Met laarzen en een schepnet, staat Atlas presentatrice Elisabeth van Nimwegen in het Levend Lab. Daar laten Hoogleraar Ecotoxicologie Martina Vijver en promovendus Tom Nederstigt zien wat de invloed is van micro- en nanoplastic op de insecten in de slootjes. ‘De soortenrijkdom blijft gelijk, maar de biomassa, dus hoeveel en hoe groot, wordt aangetast’

‘We weten dat mensen plastic heel veel gebruiken en dat het zich ondertussen overal ter wereld bevindt,’ zegt Vijver. ‘Die grote stukken plastic zullen door de jaren heen veel meer afbreken naar kleine stukken en vervolgens naar nanodeeltjes. Ik wil weten wat dat doet met de biodiversiteit in de sloten.’ 

Om dat te onderzoeken, vangen Vijver en Nederstigt de insecten in de slootjes van het Levend Lab. De insecten in een slootje met microplastic worden vergeleken met de insecten in de slootjes met nanoplastic en slootjes zonder plastic. ‘De beesten nemen de plastics in ieder geval op,’ zegt Vijver. ‘Dat hoeft niet schadelijk te zijn, maar het zit wel in hun lichaam en hoort daar niet. De soortenrijkdom blijft gelijk, maar de biomassa, dus hoeveel en hoe groot, wordt aangetast.’ 

De invloed op schimmels en bacteriën

Ook naar de bacteriën en schimmels doet het team onderzoek door een DNA- techniek toe te passen op een watermonster. ‘We zijn nu aan het kijken of ook het functioneren van zo’n sloot zich aanpast of beïnvloed wordt door deze plasticdeeltjes.’ 

Meer weten?

Bekijk het fragment van Atlas.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.