Universiteit Leiden

nl en

Campusplein heet vanaf nu Rosalind Franklinplein

Op Wereld DNA Dag 25 april zet de Universiteit Leiden graag de spotlights op de vrouw Rosalind Franklin, wier naam eerder deze maand al werd geschonken aan het Campusplein op het Leiden Bio Science Park. Dit plein gaat voortaan officieel door het leven als Rosalind Franklinplein.

Dubbele helix

De Engelse scheikundige Franklin (1920-1958) ontdekte in de jaren 50 als eerste dat de DNA-molecuul de vorm van de befaamde dubbele helix heeft, een baanbrekende ontdekking. Toch is zij hier nooit voor gehonoreerd, omdat in deze tijd vooral de mannen werden aangemoedigd in de wetenschap. 

Ook de Nobelprijs die in 1962 voor deze ontdekking aan haar mannelijke collega's werd toegekend, ging haar voorbij. Ze was immers vier jaar daarvoor gestorven aan eierstokkanker, mogelijk veroorzaakt door blootstelling aan straling tijdens haar werk in de röntgenkristallografie. Haar werk werd zelfs nauwelijks genoemd toen de prijs werd toegekend aan Watson, Crick en Wilkins. 

Rosalind Franklin

Eerherstel

Zestig jaar later is er eerherstel in de vorm van een naamstoekenning voor dit plein, dat wordt ontwikkeld tot bruisend, groen hart van het Leidse Bio Science Park. De Universiteit Leiden zag het feit dat Rosalind Franklin een vrouw was als doorslaggevend voor de keuze van de naam, omdat onevenredig weinig vrouwen geëerd worden met een straatnaam. Alle straatnamen in het aangrenzende gebied Kop van Leeuwenhoek dienen ook vrouwennamen te krijgen. 

Daarnaast maakt het vakgebied van Rosalind Franklin ons allemaal tot wie we zijn, raakt het een groot deel van het onderzoek in onze Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en vormt tevens een verbinding met het Leiden Bio Science Park. 

Groene ontmoetingsplek

Het Rosalind Franklinplein wordt de komende jaren ontwikkeld tot een groene ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en inwoners van de stad. Hier komen de universiteit, het bedrijfsleven en de stad Leiden samen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in 2023 aanvangen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.