Universiteit Leiden

nl en

Eerste professionals krijgen certificaat Legal Technologies: ‘Het was leuk, leerzaam en intensief’

Met een feestelijke certificaatuitreiking hebben vorige week de eerste zeven professionals het nieuwe Leiden Legal Technologies Programma (LLTP) succesvol afgerond. Dit zorgde voor tevreden gezichten bij de grondlegger van het programma, Jaap van den Herik, programmadirecteur Nikol Hopman en de Haagse wethouder Saskia Bruines. ‘We hebben met elkaar als maatschappij een grote omslag te maken als het gaat om digitalisering, data gedreven werken en AI en daarbij is deze opleiding een belangrijke stap in de goede richting’, zei Bruines.

Het Legal Technologies programma moet de wereld van juristen en informatici beter op elkaar laten aansluiten. De jurist van de toekomst kan niet zonder technologie en veel van het dagelijkse werk dat juristen nu nog handmatig doen, wordt op korte termijn geautomatiseerd. Professionals in het juridisch domein (denk aan Ministerie van Justitie en Veiligheid, gemeente Den Haag, Openbaar Ministerie of Raad voor de Rechtspraak) volgen tijdens de opleiding vier modules en sluiten af met een Capstone Project. Dat is een plan van aanpak gericht op de eigen organisatie, in een verslag geschreven als een wetenschappelijke publicatie. Voorafgaand aan de certificaatuitreiking presenteerden de zeven hun Capstone Project.

Kwartjes vallen

Karin Bruinenberg, coördinerend beleidsmedewerker bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, is een van de zeven professionals die de opleiding succesvol afrondde. ‘Het is mijn taak om beleid zo vorm te gaan geven dat legal tech geaccepteerd en toegepast gaat worden en daarom wilde ik heel graag deze opleiding volgen. Ik heb het programma als overweldigend ervaren. Superintensief, pittig, maar het heeft me zeker veel gebracht.’

Daarbij speelt ook de wisselwerking met de andere cursisten een grote rol, vertelt Bruinenberg. ‘Je brengt allemaal relevante werkervaring mee, vooral ook in het juridische. En er zaten een paar techneuten tussen. Je ziet dan over en weer de kwartjes vallen. Door de vragen die anderen stellen, leer je ook weer meer dan alleen de theorie over het onderwerp.’     

Theorie toepassen binnen eigen organisatie

Voor Gijs van der Zee, die als recherche officier van justitie bij het Openbaar Ministerie werkt, was het al even geleden dat hij in de collegebanken zat. ‘Ik had al bij de hoofdofficier aangegeven dat ik graag een training wilde volgen. Dit was totaal iets nieuws voor me. Er zijn wel veel ontwikkelingen op dit gebied binnen de politie, maar te weinig binnen het OM. Dus ik vind ook – dat heb ik ook in mijn Capstone Project aangegeven -  dat we er meer mee moeten doen, technologie heeft de toekomst. Ik heb enorm veel geleerd, vooral op technisch gebied. Er was een goede interactie tussen de cursisten en de docenten.’

Tijdens het schrijven van zijn essay ‘Wie wat vindt heeft niet goed gezocht’ merkte Van der Zee dat hij het leerzaam vond om de geleerde theorie toe te passen in zijn eigen organisatie. ‘Het ging ook veel meer leven en de puzzelstukjes vielen in elkaar.’ Net als Bruinenberg vond ook Van der Zee het programma intensief, leuk en leerzaam. Van der Zee denkt dat binnen het OM dankzij technische toepassingen procesdossiers sneller en accurater doorgrond kunnen worden. ‘Daar ga ik me zeker voor inzetten.’

 

Trots op deze lichting

Bij de afsluitende fotosessie en borrel staat Jaap van den Herik glunderend tussen de cursisten. ‘Zeker ook met dank aan wethouder Saskia Bruines is dit programma bij CPL (Centre for Professional Learning) van de grond gekomen en ik ben er erg trots op dat we hier nu staan met de eerste lichting professionals die nu hopelijk hun opgedane kennis over legal technologies in de praktijk gaan toepassen.’

Meer weten over het Leiden Legal Technologies Programma? Kijk dan hier.

Tekst: Margriet van der Zee

Beeld: Arash Nikkhah

Het Leiden Legal Technologies Program heeft tot doel juristen van de toekomst te creëren en hen de vaardigheden te leren die nodig zijn om uit te blinken in het werk. Waar de uitvoering van de wet niet langer met hoofd en hand kan worden beoefend, komt legal technology om de hoek kijken. Dit maakt niet alleen de praktijk van de wet efficiënter, maar ook beter.

De eerste cursus van het Leiden Legal Technologies Program gaat 13 mei van start.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.