Universiteit Leiden

nl en

Paula van den Bergh: ‘Je moet de kracht van een team niet onderschatten’

Nieuw in het Instituutsbestuur Psychologie is de Directeur Bedrijfsvoering. Die rol is Paula van den Bergh op het lijf geschreven. ‘Verbinding vind ik een mooi woord. Als je die ziet, zie je de logica achter de processen.’ Reis mee met Van den Bergh van Leiden naar Delft en weer terug.

De Jelgersmakliniek is de eerste kennismaking van Paula van den Bergh met Psychologie. ‘Als twintigjarige kwam ik daar werken bij Henk van der Ploeg, een psycholoog met ambitie. Het was overweldigend. Je hoorde er mensen gillen, getraumatiseerde patiënten onder behandeling van professor Bastiaans. Onderzoek naar Stress en Anxiety kwam in die tijd op. In het begin dacht ik: ‘ik ben de enige normale hier, hoe kom ik hier weg.’

Voeten in de klei

Weg ging Van den Bergh uit de Jelgersmakliniek in 1985, maar haar interesse in Psychologie was ontwaakt. Ze begon in de eerste lichting van de deeltijdopleiding Psychologie, en studeren en het studentenleven waren een groot succes. Studeren in de avonduren in Leiden combineerde ze met een gezin en een nieuwe baan bij de TU Delft. ‘Ik kom uit een generatie die nog begonnen is met de typemachine. Stond ik daar met mijn voeten in de klei, echt in de klei van het schuurtje waar de stencilmachine stond, tegenwoordig de printer. De eerste Atari, de eerste computers, fax werd e-mail; over aanpassen gesproken.’

Als je judo goed uitvoert is het een hele sierlijke sport.

Man met de hamer

‘Daarnaast heb ik al van jongs af aan geleerd sterk te zijn. Soms denk ik wel: ‘mag het wat minder.’ Ging ik Reiki doen, wilde ik master worden; bij judo moest ik de zwarte band halen. Als je judo goed uitvoert is het trouwens een hele sierlijke sport. Het heeft me geleerd mee te bewegen met je tegenstander en je flexibel op te stellen. Sport vind ik sowieso belangrijk, het maakt je hoofd leeg en geeft spirit. Dat merkte ik ook als studieadviseur bij studenten. Pakten ze de sport op, dan werden de problemen minder. Daarnaast leer je doorzetten want wat voor sport je ook doet, ‘De man met de hamer’ kom je regelmatig tegen. De kunst is dan door te gaan en niet op te geven.’

Waardevolle ervaringen

‘Uiteindelijk heb ik 35 jaar gewerkt aan de TU Delft bij drie faculteiten, in diverse afdelingen en diensten, in veel verschillende rollen en functies. Ik liet mijn stem horen in de faculteitsraad, later in de ondernemingsraad om iets te betekenen voor de organisatie, de studenten en de docenten, voor de onderzoekers en de promovendi. Achteraf gezien zijn dit allemaal waardevolle ervaringen geweest. Nu als portefeuillehouder bedrijfsvoering besef ik goed wat er achter al die deuren gebeurt.’

Een klik

Bij Psychologie in Leiden komt de cirkel weer rond. 'Ik had gelijk een klik met wetenschappelijk directeur Michiel Westenberg die me heeft binnengehaald, een ervaren bestuurder die me bij alles betrok. Ongelofelijk wat we in een klein bestuur in korte tijd allemaal hebben meegemaakt, hoe de vaart erin kwam door corona en opeens iedereen op een nieuwe laptop thuiswerkte. We zetten onze schouders eronder, later met Philip. Nu met Andrea proberen we de medewerkers meer te betrekken bij waar we mee bezig zijn en waar we naartoe willen. Die openheid van Q&A-sessies spreekt me enorm aan.’

Logische processen

‘De verbinding zoeken, dat vind ik mooi. Als je die ziet, zie je de logica achter de processen. Hoe zit je personeelsteam in elkaar en wie zou je willen bevorderen volgens welk personeelsbeleid. Dat wil ik stimuleren in mijn rol van bedrijfsvoerder. Als we op onderzoekprojecten willen scoren, wie heb je dan nodig, wat komen we tekort en wat betekent het voor de financiën. Dat proces is overal hetzelfde.’

We zijn allemaal dezelfde mensen.

In gesprek

'In zo’n wereld voel ik me lekker, die van samen aan de weg timmeren, verbinden, elkaars taal spreken en bij elkaar in de keuken kijken. In een aanspreekcultuur vragen aan elkaar: ‘hoe doe jij dit en waarom niet anders.’ Ben je het er niet mee eens, dan gaan we het gesprek aan. ‘O, zie jij dat zo.’ Daar kan ik dan weer van leren en in meegaan en dat in goede harmonie. We zijn allemaal dezelfde mensen. Die bij een Instituut werken zijn geen andere mensen dan die bij de faculteit of bij centraal.’

Zelfstandig team

‘Als Hoofd van het Instituutsbureau had ik me geen leuker team kunnen voorstellen. De vakbekwaamheid van de mensen die er werken is groot. Samen ben je ondersteunend aan het primaire proces en dat probeer je zo goed mogelijk te supporten. Anna Zandvliet heeft een heel goed en zelfstandig team samengesteld. Een warm team ook, mensen kijken naar elkaar om. In gezamenlijkheid vullen we elkaar aan. We hoeven geen schaap met vijf poten als je collega ook een poot invult. Belangrijker is je ontwikkelen en flexibel blijven, net als een organisatie.’

Elke maand volgen we het verhaal van een bestuurslid: dit doe ik bestuurlijk en zo ben ik persoonlijk.
Instituutsbestuur Psychologie

Agenda

Ook staat op 25 april om 16.00 weer een Q&A sessie gepland waarin de transitiemanagers Kim Grinwis en Rinske Verheggen (Ten Have Change Managementzich voorstellen en vertellen over hun werk. Han de Winde (Instituut Biologie) doet verslag van de resultaten van Werkgoep 2.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.