Universiteit Leiden

nl en

Podcast - Marieke Liem brengt 'Hotel met tralies' uit op NPO Radio 1 programma DOCS

Want wat betekent het écht om in een Nederlandse gevangenis te zitten? En wat klopt er van onze vooroordelen over de cel? Criminologe Marieke Liem heeft een podcast op NPO Radio 1 gepubliceerd: Hotel met tralies.

Marieke Liem, hoogleraar Geweld en Interventies aan Universiteit Leiden, is gespecialiseerd in geweldsdelicten en moordzaken. Ondanks de ernst van de delicten die ze onderzoekt, is ze altijd de mens blijven zien achter de misdrijven. Nieuwsgierigheid naar de menselijkheid van het systeem waarmee criminelen worden bestraft, staat centraal in de podcast. In gesprek met gedetineerden, gevangenispersoneel en nabestaanden van slachtoffers maakte ze een bijzonder portret van het dagelijks leven onder onalledaagse omstandigheden. 

Beluister de podcast hier.

Marieke Liem is hoogleraar Geweld en Interventies aan de Universiteit Leiden, waar zij en haar team de Dutch Homicide Monitor coördineren. Haar onderzoeksinteresses hebben betrekking op interpersoonlijk geweld, met specifieke onderzoeksprojecten naar doding in gezinsverband (waaronder partnerdoding, kinderdoding en ouderdoding), de relatie tussen geweld en psychische stoornis, doding gevolgd door zelfdoding, de effecten van langdurige detentie op gewelddadige delinquenten, en internationaal vergelijkend onderzoek naar dodelijk geweld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.