Universiteit Leiden

nl en

Van rapper tot rouwpoëzie: studenten Italiaans maken video’s voor breed publiek

Geen paper of tentamen, maar een videopitch om een vak af te sluiten. Studenten Italiaanse taal en cultuur hebben onder begeleiding van universitair docent Carmen van den Bergh elk een eigen kennisclip opgenomen, waarin ze aan een breed publiek vertellen over Italiaanse cultuuruitingen. Goran Bouaziz, Cameron-May Bosch en Katja Timmer vertellen hoe dit beviel.

Goran: ‘De videopitch voelde als een creatief en leerzaam avontuur tussen alle papers die je als student moet schrijven. Ik heb kunnen oefenen om een goede balans te vinden tussen het publieksgerichte karakter van een videopitch en de wat drogere wetenschappelijke standaard die wij gewend zijn.

Mijn pitch ging over dichter en Nobelprijswinnaar Eugenio Montale, en het openingsgedicht van zijn debuutbundel Ossi di seppia ('Inktvisbotten') in het bijzonder. Ik hoop vooral dat kijkers zich na mijn introductie aangemoedigd voelen meer van en over Montale te gaan lezen; ik sloot mijn pitch dan ook af met de woorden “[Het gedicht] In limine was nog maar het begin...”’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Cameron-May: ‘Aan een videopitch kun je veel van jezelf meegeven. Je raakt daardoor meer betrokken bij de stof die je bestudeert. Zo heb ik geleerd hoe je een gedicht, of een poëtische tekst, kunt analyseren. Ik weet nu bovendien beter wat de verschillen en overeenkomsten tussen Italiaanse en Nederlandse teksten zijn.

Het filmen zelf was erg leuk. Ik heb het gehad over Madame: een sterke, jonge Italiaanse vrouw en rapper, die vertelt over haar leven, haar problemen en haar passies. Zij laat zien dat er eigenlijk niets is om vrouwen te stoppen, zelfs niet in groepen die nog uitermate vaak worden gedomineerd door mannen.’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Katja: ‘Ik heb een pitch gegeven over rouwpoëzie, in het bijzonder het gedicht Pianto Antico van Giosuè Carducci. Ik hoop dat het me is gelukt om over te brengen dat een gedicht niet alleen uit woorden bestaat, maar dat er in poëzie veel meer te ontdekken is. 

Zelf heb ik in elk geval ontdekt hoe leuk ik het vind om een gedicht te analyseren. Ook de rest van de opdracht vond ik erg leuk om te doen. Het was zeer leerzaam om een storyboard te maken en te presenteren voor de camera.  Die vaardigheden kan ik goed gebruiken voor andere vakken, waarvoor ik aan het eind van het tweede semester een presentatie moet geven.’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De overige video's zijn te bekijken op YouTube. Vormgeving en editing: Thomas Vorisek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.