Universiteit Leiden

nl en

Anne Dirkson wint Krijn Rietveld Memorial Innovation Award 2022

De derde editie van de Krijn Rietveld Memorial Innovation Award is gewonnen door Anne Dirkson, voormalig PhD-student bij het LIACS. Tijdens haar PhD deed zij onderzoek naar het automatisch verzamelen van patiënt-ervaringen uit online fora. 'Met dit werk heeft Anne laten zien hoe de kennisuitwisseling tussen medische professionals, patiënten en onderzoekers een gesloten cirkel kan worden', aldus de jury.

Wanneer Anne Dirkson hoort dat ze gewonnen heeft is ze in eerste instantie overdonderd, maar dat slaat al snel om in vreugde. Na twee jaar thuiswerken was deze award namelijk precies wat ze nodig had. ‘Als je op kantoor werkt met collega’s, of spreekt met patiënten krijg je vaak terug dat je zinvol werk aan het verzetten bent. Nu zat ik dat besef zo’n twee jaar in mijn eentje omhoog te houden. Dus het is fijn om op deze manier erkenning te krijgen voor mijn onderzoek,’ vertelt Dirkson.

Ter nagedachtenis aan Krijn Rietveld (1956-2018) hebben het Leids Universiteits Fonds en Koninklijke DSM de Krijn Rietveld Memorial Innovation Award in het leven geroepen. Deze jaarlijkse prijs is in 2020 gelanceerd en wordt georganiseerd om excellentie in innovatief onderzoek te belonen, dat tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Bijwerkingen versus hapklare handvaten

Dirkson heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar patiënten die online hun ervaringen delen. Op internet forums praten patiënten vaak over bijwerkingen van medicatie en delen ze tips die hun ziekte dragelijker maken. ‘Het doel van mijn onderzoek was om methodes te ontwikkelen die automatisch deze waardevolle informatie uit zulke gesprekken halen,’ legt Dirkson uit, ‘Zo kunnen we bijvoorbeeld nog onbekende bijwerkingen ontdekken of hapklare handvaten bieden aan patiënten.’

Anne Dirkson

Goed voor patiënten en onderzoekers

Handvaten zoals de adviezen die patiënten elkaar geven over bijwerkingen. ‘Patiënten tippen elkaar regelmatig over hoe medepatiënten het beste om kunnen gaan met bijvoorbeeld moeheid of misselijkheid. Deze informatie is van toegevoegde waarde voor patiënten én onderzoekers. Voor patiënten omdat we hen dan voortaan direct hierover kunnen informeren. Voor onderzoekers omdat zij dan kunnen controleren hoe de bijwerkingen precies verzacht worden door het advies, en of dat bijvoorbeeld niet de werking van het medicijn beïnvloedt.’

Efficiënter dan enquêtes

Het onderzoek dat Dirkson heeft gedaan legt de basis voor het automatisch verzamelen van informatie voor veel verschillende ziektes. ‘Hoewel ik maar op één aandoening heb gefocust in mijn onderzoek kan de methode veel breder ingezet worden. Dat werkt een stuk efficiënter dan het afnemen van enquêtes bijvoorbeeld. Ook fijn voor de patiënten, want die hebben waarschijnlijk wel wat anders aan hun hoofd.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.