Universiteit Leiden

nl en

Archeologische kruisbestuiving tussen Saxion en Leiden: Enso van de Reep

Er is steeds meer sprake van kruisbestuiving tussen de Leidse Faculteit Archeologie en de opleiding Archeologie van Hogeschool Saxion. In een serie interviews belichten we de inspirerende samenwerkingsverbanden, nieuwe onderwijsinitiatieven en mooie projecten die hieruit voortkomen. In de afgelopen jaren gaan de archeologische studieverenigingen van beide instellingen steeds meer de samenwerking met elkaar aan. We spreken met Enso van de Reep, voorzitter van de Deventer Archeologie Studievereniging (D.A.S.).

Ancient DNA

Enso zelf is al een goed voorbeeld van kruisbestuiving tussen beide instellingen. Hij is derdejaars student aan de opleiding Archeologie in Saxion, maar volgt ook de Leidse pre-master. ‘Ik hoop zo de Leidse master in Archaeological Science te kunnen doen. In combinatie met mijn vooropleidingen en mijn laboratoriumdiploma wil ik onderzoek gaan doen naar Ancient DNA.’

Enso van de Reep: '‘Ik ben meegegaan met het eerstejaarsweekend van Terra. Mooi om zo kennis te maken met de vereniging.’

Zusjes

Naast pre-masterstudent in Leiden is Enso ook voorzitter van de D.A.S., de Deventer Archeologie Studievereniging. Mede op initiatief van Enso is er gaandeweg steeds meer samenwerking met de L.A.S., de Leidse Archeologische Studievereniging. ‘De verenigingen zien elkaar als zusjes. We gaan bij elkaar op bezoek als bestuur en hebben een gezamenlijke Discord server opgezet.’ Op deze server zitten ook de studieverenigingen Bagger uit Groningen en Synkratos uit Amsterdam.

De volgende stap is daadwerkelijk samen events gaan organiseren. ‘Dat is in ieder geval de bedoeling, maar nu na corona merken we dat onze studievereniging wat onbekend is geworden onder de studenten. Veel van de activiteiten die we organiseren zijn gericht op onze eigen regio.’ Maar Enso heeft zich als Leidse pre-master student nu ook aangemeld als lid van L.A.S. ‘Ik ben meegegaan met het eerstejaarsweekend. Mooi om zo kennis te maken met de vereniging.’

Afstand

De afstand tussen de uitvalsbasis van beide verenigingen blijft wel een lastige. ‘Als we samen iets organiseren zullen onze leden toch moeten afreizen, een slaapplek regelen, etc. Het liefst organiseren we een groot gezamenlijk feest, centraal in het land, wellicht in Utrecht.’ Enso twijfelt of dat dit jaar nog gaat lukken. ‘Maar wat in het vat zit verzuurt niet.’

D.A.S. organiseert meerdere grote events per jaar, zoals D.A.S. Digs, waarin studenten die in een band spelen optreden. ‘De eerstvolgende is op 16 juni en hiervoor is L.A.S. ook uitgenodigd. Via Discord willen we mensen helpen om slaapplaatsen te vinden.’ Enso ziet een jaarlijks terugkerend festival voor zich waar bij verenigingen aan meedoen. ‘Maar natuurlijk heeft ieder nieuw bestuur weer een eigen visie.’

Netwerk

Naast het organiseren van events is een samenwerking van de twee studieverenigingen ook nuttig voor het netwerk. ‘Studenten van beide opleidingen zullen elkaar tegenkomen in het werkveld en dan is het fijn als je elkaar al kent. Daarnaast zijn er Saxionstudenten die geïnteresseerd zijn in de archeologie van de rest van de wereld, iets waar Leiden sterk in is. Aan de andere kant krijgen de Saxionstudenten heel veel les over het erfgoedbeleid in Nederland, iets waar veel internationale studenten iets aan kunnen hebben.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.