Universiteit Leiden

nl en

Gebroeders Groen schrijven boek over natuuravontuur in Oost-Europa: ‘Ik wist niet dat pelikanen in Roemenië voorkomen’

Met een zelf omgebouwde rode camper gaan biologen en tweelingbroers Kevin en Marvin Groen op natuuravontuur in Oost-Europa. Samen gaan ze op zoek naar wilde dieren, mooie natuur en plekken om te sporten. Van een lange zoektocht naar een beer in de Slowaakse wildernis tot de ontdekking dat er pelikanen en dolfijnen leven in Roemenië. Met het boek ‘The wild wild East’ willen de broers lezers inspireren avontuurlijk te reizen en de natuur om ons heen meer te waarderen.

Drie maanden samen op reis in een kleine camper is niet vanzelfsprekend, maar gelukkig zijn de tweelingbroers heel wat gewend. ‘We hebben tot onze achttiende samen in een stapelbed geslapen. Dus aan Marvins zweetlucht ben ik gewend,’ zegt Kevin al lachend. ‘Zodra het gaat over dieren spotten, sporten en samen de natuur ingaan, kunnen we bij elkaar ons ei kwijt.’

Kevin promoveert op Moleculaire ecologie bij het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) en Marvin werkt als stadsecoloog in Rotterdam. Daarnaast hebben ze samen het bedrijf De Gebroeders Groen. ‘We geven excursies, lezingen en schrijven blogs over de omgang met de (stads)natuur.’

‘Uitgestorven en heel cool’

Nadat de Rotterdamse uitgeverij Fjord voorstelde om samen aan een boek te werken, gingen de broers op pad. ‘Net voor corona hebben we een camper gekocht en die zelf omgebouwd. We wilden daar heel graag mee naar Oost-Europa want daar zou de natuur nog écht wild zijn. Het idee was om alle natuurgebieden in de regio te bezoeken en alles op te schrijven wat we doen, zien en ontdekken.’

Op zoek naar wilde dieren, de beste plekken voor een natuuravontuur en met veel sportmateriaal gingen de broers in maart 2021 op pad. ‘Door corona waren de meeste grenzen nog dicht en lag het toerisme stil. Alles was helemaal uitgestorven, maar dat maakte het ook heel cool.’

‘Hier kan je nog echt op avontuur’

Ze komen op prachtige plekken vol ongerepte natuur. ‘Je kan echt parken bezoeken waar niemand komt en waar je een echt wildernisgevoel ervaart. In Nederland is alle natuur strak geregeld en beheerd, maar hier kan je nog écht op avontuur.’ Het favoriete land van de twee? ‘Dat is zeker Roemenië! Het voelt als een mediterraan land in Oost-Europa. Het land bestaat uit veel bossen en is dunbevolkt, maar er is vooral ook een grote diversiteit aan soorten die je in West-Europa niet ziet. Er zijn landschildpadden, dolfijnen en pelikanen. En daarnaast is het er ook gewoon heerlijk warm.’

Zoveel verschillende ecosystemen

Het verbaast de broers dan ook dat het land niet echt een populaire vakantiebestemming is. ‘Van alle Nederlanders gaat maar 4% op vakantie naar Oost-Europa. Het is minder ver dan Zuid-Spanje en ontzettend prachtig. Je moet dan wel van (wild)kamperen houden want veel campings zijn er niet. Je ziet zoveel verschillende ecosystemen als je door Oost-Europa rijdt. Het is naar onze mening cooler en diverser dan Portugal of Spanje. Zo heb je in Hongarije bijvoorbeeld de Poesta, een enorm  uitgestrekte vlakte met een steppelandschap met een hoog grondwaterpeil.’

Op zoek naar een wilde beer

Als biologen willen de broers graag het wilde dierenleven ontdekken. Ze zagen en fotografeerden onder andere elanden, kleine diertjes zoals de Slowaakse siesels alsook de bedreigde tatragems. ‘Maar we konden echt niet terugkeren voordat we een Europese bruine beer hadden gezien.’ Hoewel Roemenië bekend staat voor het beerspotten, wilde ze het niet op de toeristische manier doen.

 ‘Je kan bijvoorbeeld in een hutje zitten wanneer ze beren voeren. Je kan ze dan wel zien, maar ze zijn dan niet meer echt wild. En doordat ze de hele tijd gevoed worden, houden ze geen winterrust meer en verliezen ze hun ‘doel’ in het ecosysteem. Doordat ze bijvoorbeeld minder blauwe bessen eten waardoor de bessen minder verspreid worden’

Eindelijk een beer

Na vele mislukte pogingen met onder andere een berengids, moesten ze het op een ander manier proberen. ‘De gids had ons enkele tips meegegeven. Uiteindelijk zijn we twee nachten naast een verlaten container gaan staan en hebben we om de beurt de wacht gehouden,’ zegt Kevin. ‘Om tien uur ’s avonds hoorde ik gerommel en was er eindelijk een beer. Ik heb Marvin snel wakker gemaakt en geprobeerd een foto te maken. Hij was al snel weer weg, maar gelukkig hebben we ook beeld van de wildcamera’s die ophingen.’

Steun aan Land van Ons

Het avontuur resulteert in een dik boek vol foto’s en tips en tricks om de Oost-Europese natuur in te gaan. ‘Het is geen Lonely Planet of een veldgids, maar er staan wel veel  tips in over mooie en leuke plekken. En uitleg over de natuur.’ Omdat reizen met een busje natuurlijk wel uitstoot heeft, wilde de broers hiervoor compenseren.

‘We wilde eerst bomen planten, maar het helpt eigenlijk meer om de intensieve veeteelt meer bio-divers maken. We hebben toen aan Land van Ons, een organisatie die biodiversiteit bevordert door landbouwpercelen op te kopen, gevraagd of we daar aan konden bijdragen.’ De organisatie wilde een natuurvriendelijke heg aanleggen, dus besloten de gebroeders die te betalen. ‘Van elk boek gaat er namelijk één euro naar het Land van Ons. En in het gebied waar de heg is geplant doen wij beide voor het Polderlab van de Universiteit Leiden onderzoek.’

Uitdaging voor avontuur

De broers hebben met het boek in elk geval een mooie herinnering aan hun reis. ‘Ik word zelf altijd blij van boeken die me uitdagen of inspireren om op reis of avontuur te gaan,’ zegt Kevin. ‘We hopen dan dat dit boek lezers inspireert om meer naar buiten te gaan en meer te leren over de natuur. Zo leren we alles om ons heen meer te waarderen en gaan we er misschien beter mee om.’

Tekst: Inge van Dijck
Foto's: Gebroeders Groen

Het boek The Wild wild east is te koop in verschillende boekenwinkels en op de website van uitgeverij Fjord.

ISBN 9789083014890
€25.00

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.