Universiteit Leiden

nl en

Professor Marja Spierenburg in de Tweede Kamer

Op 15 juni 2022 was hoogleraar Hoogleraar Anthropology of Sustainability and Livelihood Marja Spierenburg een van de genodigde sprekers aan de rondetafel in de Tweede Kamer. Het onderwerp was landrechten en eigendomsrechten en de relatie tussen Nederlandse - of door Nederland gefinancierde en ondersteunde - investeringen in land, onder andere via de Rijksdienst voor Ondernemerschap (RVO) en de schendingen van landrechten in lage- en middeninkomenslanden.

Drie discussierondes

De rondetafelgesprekken zijn georganiseerd door en voor de Commissie Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking van de Tweede Kamer. De discussies bestonden uit drie ronden, de eerste met maatschappelijke organisaties, de tweede met wetenschappers - waar prof. Marja Spierenburg aan deelnam samen met prof. Han van Dijk (WUR), prof. Annelies Zoomers (UU en WOTRO) en dr. Ward Anseeuw (CIRAD). De laatste ronde was een discussie met bedrijven. 

Spierenburg: "Annelies Zoomers drong er bij de commissie op aan om 1% van al het geld dat de overheid uitgeeft aan landinvesteringen te investeren in onderzoek via lokale waarnemingsposten waar Nederlandse onderzoekers en NGO's samenwerken. Dat lijkt me een heel goed plan.'

Kijk het rondetafelgesprek terug

Position paper

De position paper van Marja Spierenburg en de andere hoogleraren is te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.