Universiteit Leiden

nl en

Psychology Science Day 2022

‘Heel interessant’, vinden twee bachelorstudenten van de verhalen van Liesbeth van Vliet en Niki Antypa tijdens de Psychology Science Day. Toefje op de taart zijn de posterpresentaties over de bachelorsscripties, bewonderd en becommentarieerd door wetenschappers en medestudenten. Ook docenten en postdocs presenteren recent onderzoek in de hal van FSW.

Bachelorstudenten bij hun posters van het honours research bachelor project
Klik op de foto voor het facebookalbum Psychology Science Day 2022

Gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet maakt indruk met haar verhaal over empathie in slechtnieuwsgesprekken van behandelaars met patiënten. ‘In de studie hebben we wel geleerd over empathie, maar dit gaat veel verder,’ betogen de bachelorsstudenten. Ook Niki Antypa valt hun waardering ten deel met het onderzoeksproject naar de biologische klok. Onderzoek heeft sowieso de grote belangstelling van deze bachelostudenten en ze ambiëren dan ook een plek in de onderzoekmaster Ontwikkelingspsychologie. ‘Heel goed’, reageert Anna van Duijvenvoorde, voorzitter van de wetenschapscommissie Psychologie. ‘Of heb ik nu last van een bias?’

Erkennen en waarderen

Psychologen en psychologiestudenten hebben de thuiswerkplek verruild voor zaal SC01 tijdens de Psychology Science Day. Om de live interactie te versterken mogen de aanwezigen reageren op stellingen die Directeur Onderzoek Lotte van Dillen voorlegt aan het panel. Stellingen over Erkennen en Waarderen (E&W) die de wetenschappelijke gemoederen bezighouden. Gaat dat niet ten koste van de kwaliteit van toponderzoek? Of komt het nieuwe E&W juist de hele academische gemeenschap ten goede, omdat die bestaat bij gratie van studenten, docenten en ondersteuners.

Panel

Anouk van der Weiden is zo’n psychologiedocent en warm pleitbezorger van E&W. Leidse erkenning kreeg ze als psychologiedocent van het jaar, een opstapje naar een landelijke Comenius-beurs voor haar onderwijsvernieuwing. Medepanellid Zsuzsa Bakk, lid van de Young Academy Leiden draagt bij aan de discussie en beweging in de E&W-werkgroep van het Instituut Psychologie. Haar blik buiten de academie leert dat het nieuwe E&W ook belangrijk is voor behoud van goede wetenschappers. Wetenschapsdirecteur Andrea Evers betrekt als panellid de nieuwste plannen van Robert Dijkgraaf er alvast maar bij. De minister wil investeren in jonge docenten en onderzoekers.

Verena Ly: ‘Mooi om met je collega’s bij elkaar te zijn en samen aandacht te creëren over onderwerpen zoals E&W en Responsible Research.’

Posters

Onze jonge docenten en onderzoekers presenteren hun posters in de hal van het Pieter de la Courtgebouw. Anna van ‘t Veer betuigt haar niet aflatende enthousiasme over de Open Science Community Leiden (OSCL). Tom Heyman is collega van Van 't Veer bij Methoden en Statistieken en verduidelijkt: 'Een onderdeel van Open Science is Open Access. Die kennis zit bij medewerkers van het Centre for Digital Scholarship.' De twee nieuwe data stewards Willemijn Plomp en Jaap-Willem Mink vertellen hoe zij ondersteunen bij het FAIR maken van onderzoekdata. De organisatie van de middag is in handen van Verena Ly en student-assistent Veerle Zijleman. Beleidsmedewerker onderzoek Ly: ‘Mooi om met je collega’s bij elkaar te zijn en samen aandacht te creëren over onderwerpen zoals E&W en Responsible Research.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.