Universiteit Leiden

nl en

LUF-subsidies voor twee Leidse psychologen

Het Leids Universiteits Fonds (LUF) heeft subsidies toegekend aan Floor van Meer (Sociale, Economische en Organisatiepsychologie) en Lara Wierenga (Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie). Deze Leidse wetenschappers vertellen over hun plannen waarvoor zij ieder rond de 35.000 euro ontvangen.

LUF-laureaten 2022 - Psychologie

  • Floor van Meer: Den Dulk-Moermans Fonds
  • Lara Wierenga: Elise Mathilde Fonds/LUF 
Floor van Meer

Den Dulk-Moermans Fonds

Floor van Meer

Diabetic by distraction? The effect of distracted consumption on blood glucose fluctuations 

‘Wanneer mensen afgeleid zijn terwijl ze eten, proeven ze hun eten minder. De zintuigelijke informatie die binnenkomt tijdens eten en drinken speelt een belangrijke rol in vroege stofwisselingsresponsen die belangrijk zijn voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Aangezien afleiding de zintuigelijke verwerking tijdens het eten verstoort, zou dit kunnen zorgen voor een suboptimale bloedsuikerregulatie.’  

Effect van afgeleid eten op bloedsuikerschommelingen

‘Het effect van afgeleid eten op bloedsuikerschommelingen zal ik testen bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes, in samenwerking met het LUMC en Erasmus MC. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben hogere bloedsuikerschommelingen die negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben voor zowel moeder als kind. Door deze hogere bloedsuikerschommelingen zijn vrouwen met zwangerschapsdiabetes wellicht gevoeliger voor de ontregelende effecten van afgeleid eten. Als afgeleid eten zoals verwacht zorgt voor hogere bloedsuikerschommelingen, zou dit een veelbelovend aanknopingspunt zijn voor interventies voor zwangere vrouwen, maar mogelijk ook voor andere (patiënt) groepen.’

Lara Wierenga

Elise Mathilde Fonds/LUF

Lara Wierenga

Rethinking sex differences in neuroscience of mental health

Diagnostiek en behandeling van mentale gezondheidsproblemen verbeteren

'We begrijpen nog steeds niet goed waar m/v verschillen in mentale gezondheidsproblemen vandaan komen. Externaliserend gedrag komt bijvoorbeeld vaker voor bij jongens en internaliserende problematiek vaker bij meisjes. De effecten van geslachtsverschillen op het brein worden vaak te vereenvoudigd onderzocht of vertaald, terwijl er bijvoorbeeld complexe interacties zijn tussen hormonen, genen en sociaal culturele verwachtingen die verschillen per ontwikkelingsfase. Als we de complexiteit van geslachtseffecten op het brein beter begrijpen kan dit helpen om de diagnostiek en behandeling van mensen met mentale gezondheidsproblemen te verbeteren.'

Road map en podcast

'Deze LUF-subsidie maakt het mogelijk om met co-creatie dit complexe vraagstuk in kaart te brengen aan de hand van interdisciplinaire perspectieven en om vervolgstappen aan te dragen in een road map. Dit aan de hand van een Lorentz-workshop, die ik organiseer met Marieke Bos, Amber Ruigrok en Christian Tamnes.  Daarin komen 25 wetenschappers en clinici bij elkaar om dit onderwerp te bespreken en nieuwe methodes te onderzoeken die de complexiteit meenemen. Daarnaast zal er een panel met patiënten reflecteren op de uitkomsten van de workshop. Ook maakt deze subsidie het mogelijk om een podcast te maken in samenwerking met Marieke Bos, zodat deze inzichten toegankelijk worden voor een breed publiek. 

Banner: LUF over het fonds

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.