Universiteit Leiden

nl en

Santino Regilme krijgt NIAS-beurs voor onderzoek naar ‘war on drugs’

Zijn artikel over ‘the war on drugs’ in Colombia en de Filippijnen staat al tijden in de top 5 van meest gedownloade publicaties van Oxford University Press. Nu ontvangt universitair docent Santino Regilme een NIAS-beurs om de wereldwijde 'war on drugs' in kaart te brengen.

‘Veel regeringen maken gebruik van een militaristische benadering om verdovende middelen te reguleren’, legt Regilme uit. ‘Ze combineren deze benadering weliswaar vaak met een focus op volksgezondheid, maar over het algemeen worden hoge overheidsbudgetten uitgegeven aan de militaristische aanpak.’

Voor zijn eerdere artikel vergeleek Regilme twee landen die een sterk militaristisch drugsbeleid voeren: Colombia en de Filippijnen. Hoe voerden zij de afgelopen twee decennia hun politiek uit en hoe rechtvaardigden ze deze? Of, zoals Regilme het formuleert: ‘Welke politieke utopie hebben de leiders voor ogen?’

Wereldwijd verhaal

Zoals vaker bij wetenschappelijk onderzoek leidde de vergelijking tussen deze eerste twee landen tot grotere vraagstukken. ‘Ik was geïnteresseerd in het onderwerp, dus ik wilde er graag een boek van maken’, licht Regilme toe. Opnieuw staan Colombia en de Filippijnen centraal, maar dit keer ondersteunt Regilme deze casestudy’s met onderzoek naar de situatie in de Verenigde Staten, Portugal en Nederland. ‘De Verenigde Staten zijn militaristisch, maar Portugal is juist het voorbeeld van een land dat de verspreiding van verdovende middelen heeft beteugeld door in te zetten op een volksgezondsheidsbenadering. Ook Nederland is tolerant.’

Door de militaristische landen te vergelijken met meer tolerante gebieden, wil Regilme het wereldwijde verhaal achter drugsbeleid laten zien. ‘Het gaat echt om de theorie achter het beleid. Wat voor rechtvaardiging gebruiken leiders? Ik kan me voorstellen dat de Nederlandse regeringselites accepteren dat drugs niet zullen worden uitgebannen, terwijl leiders van landen als Colombia en de Filippijnen in elk geval publiekelijk zullen zeggen dat ze het willen uitbannen.’

Energie aanvullen

Door een beurs van onderzoeksinstituut NIAS kan Regilme zich vijf maanden lang uitsluitend focussen op zijn onderzoek: zijn onderwijstaken aan de universiteit worden overgenomen, zodat hij zich volledig kan focussen op zijn onderzoek. ‘De pandemie is een uitdaging voor ons allemaal geweest. Ik heb fulltime online gedoceerd en heb geprobeerd om studenten waar ik kon te helpen om hun problemen op te lossen. Ik zie ernaar uit om te gaan zitten en na te denken over mijn onderzoek, ook in samenwerking met anderen in een nieuwe werkomgeving. Ik hoop dat ik daarna terugkeer met meer optimisme en meer energie.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.