Universiteit Leiden

nl en

Veel aandacht voor historische beelden van James Webb-ruimtetelescoop

Haarscherp en het diepste kijkje in ons universum ooit: de eerste beelden van de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop zorgden gisteren voor veel verwondering en aandacht. De Leidse hoogleraar moleculaire astrofysica, Ewine van Dishoeck, gaf bij meerdere media uitleg over de eerste beelden, waarop onder andere een 'kraamkamer' voor sterren te zien is.

Op eerste kerstdag vorig jaar werd de James Webb-ruimtetelescoop, de opvolger van de Hubble, gelanceerd in Frans-Guyana. Na een reis van ongeveer een maand begonnen het proces van het uitvouwen van de spiegels en het afstellen van alle apparatuur. Het maken van de eerste beelden liet daarom enige tijd op zich wachten. Maar dat wachten werd beloond met beelden die astronomen meer moeten leren over het ontstaan van onder andere ons eigen Melkwegstelsel. Hieronder een aantal van de eerste beelden:

Hoogleraar Ewine van Dishoeck gaf in meerdere media uitleg over wat er op de foto's te zien. Een kleine selectie:

Astronomen krijgen vanaf nu ook de beschikking over de eerste ruwe data die de telescoop verzameld heeft. Van Dishoeck zegt al heel snel de eerste wetenschappelijke artikelen te verwachten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.