Universiteit Leiden

nl en

‘Ik houd me bezig met de vraag: wat is voor de FSW nuttig, noodzakelijk en interessant om met elkaar te verbinden?’

Ze zit hier alweer bijna drie maanden: Susanne Roodhuijzen, kennismakelaar van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Haar doel? Als verbinder optreden binnen én buiten de FSW. Maar wat houdt dat precies in? Ze stelt zich voor.

Wat doe je als kennismakelaar?

‘Mijn aanstelling heeft als doel de uitwisseling van kennis bevorderen, zowel binnen de faculteit als tussen de FSW en externe partijen, zodat de impact van onze onderzoekers groter wordt en er nieuwe onderzoeksmogelijkheden ontstaan.

Ik houd me voortdurend bezig met de vraag: wat is voor de FSW nuttig, noodzakelijk en interessant om met elkaar te verbinden in het kader van onderzoek en onderwijs? Een simpel voorbeeld: de ene onderzoeker vertelt dat ze een podcast opgezet heeft, en de andere noemt dat hij het zo leuk zou vinden om eens iets met een podcast te doen. Dan denk ik: die twee moet ik bij elkaar brengen! Dat is wat ik doe met de informatie die ik verzamel. Eigenlijk is het heel veel netwerken.

Nu ben ik vooral kennis aan het maken met de FSW: wat speelt er allemaal, hoe zit de organisatie in elkaar, welke wensen zijn er? Dat betekent niet alleen me inlezen in de facultaire strategie, maar ook met collega’s afspreken voor oriënterende kennismakingsgesprekken. Ik ben nu heel erg intern gefocust, maar dat wil ik gaan uitbreiden, bijvoorbeeld naar de gemeente, welzijnsorganisaties en natuurlijk de Leidse inwoners.’

Als je een idee hebt voor een activiteit waarbij je de stad wilt betrekken of die je wilt opzetten met externe partners, kom dan naar mij toe!

Met wie heb je al gesprekken gevoerd?

‘Een van mijn opdrachten heeft te maken met het Healthy Society Centre, een samenwerking van de Gemeente Leiden en de FSW, dus ik ben begonnen bij de leden van de facultaire taskforce daarvan. Dat zijn mensen uit alle instituten, een makkelijke ingang dus! Verder staan natuurlijk de instituutsbesturen op mijn lijstje, maar het is ook een kwestie van wie ik tegenkom en wie ik actief opzoek.

Als je een idee hebt voor een activiteit waarbij je de stad wilt betrekken of die je wilt opzetten met externe partners, kom dan naar mij toe! Dan maken we kennis en gaan we de mogelijkheden onderzoeken. Ik wil uiteindelijk zo veel mogelijk collega’s kennen.’

Wat versta je allemaal onder ‘kennis’?

‘De inhoudelijke kennis over sociale en gedragswetenschappen. Het gaat er uiteindelijk wel om hoe we de samenleving daarbij kunnen betrekken. Daarin wil ik ook een verbindende schakel zijn. Dat we niet alleen aan outreach doen, maar ook aan “inreach”: ophalen in de stad welke relevante vragen Leidenaren echt hebben, bijvoorbeeld op het gebied van gezond ouder worden of mentaal welzijn. Welke behoefte aan welke kennis leeft er daadwerkelijk buiten de muren van de universiteit?

Het is ook belangrijk om in te zien dat Leidenaren óók kennishouders zijn. Ze zijn er niet alleen maar om onderzoek op te doen, maar ze kunnen er ook aan bijdragen. Een voorbeeld uit het buitenland: een vrijwilliger die dieren determineerde op foto’s, heeft daar software voor geschreven. Dat programma was zó nuttig dat hij als auteur werd genoemd bij de publicatie!’

Waarvoor kunnen FSW’ers bij jou aankloppen?

‘Wat ik kan bieden, is mijn netwerk: binnen de faculteit, in Leiden, bij de gemeente. Dus als je het idee hebt dat je iemand nodig hebt, maar je weet niet precies wie of je weet niet waar je moet beginnen, dan kun je naar mij toe komen en dan ga ik mijn netwerk inzetten om de connectie te leggen. Ik ben een spin in het web, een soort trechter waar vragen samenkomen die ik weer kan uitzetten. Natuurlijk zal ik echt niet altijd het antwoord hebben, maar waarschijnlijk ken ik wel iemand anders die het antwoord weet.’

Als je niet bezig bent met mensen verbinden, wat doe je dan graag?

‘Ik ga vaak naar Frankrijk toe om te boulderen in de natuur van Fontainebleau, maar deze zomer was ik voor het eerst naar Duitsland toe. In Leiden ga ik natuurlijk ook een paar keer per week naar de boulderhal. Daarnaast heb ik sinds kort een SUP board, maar daar doe ik nog niet zo heel veel mee. En sinds corona bak ik ook brood met zo’n zuurdesemstarter – hij heet Herman.’

Beeld: Suédy Mauricio
Tekst: Emma Knapper

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.