Universiteit Leiden

nl en

Amsterdamse Jemenbibliotheek nu beschikbaar bij de UBL

De Amsterdamse Jemenbibliotheek, of Maktabat al-Yaman al-Amstirdāmīyah, van Jemen-specialist dr. C.G. Brouwer is volledig opgenomen in de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Boeken en andere documenten uit de collectie zijn nu aan te vragen via de Catalogus.

Na ontvangst van de genereuze schenking van de privébibliotheek over Jemen van dr. Brouwer in juni 2021, begon de UBL een project om de collectie in haar geheel te catalogiseren, met behulp van gegevens die dr. Brouwers zelf in zijn eigen Catalogus had opgenomen. Bahar Soohani, medewerker documentverwerking & metadata, voltooide het project in twee maanden. De inhoud van de collectie is te vinden in de UBL-catalogus door te zoeken op "Amsterdam Yemen Library" (Maktabat al-Yaman al-Amstirdāmīyya).

Kees Brouwer tijdens de overdracht van de collectie in juni 2021

De Amsterdamse Jemenbibliotheek is de grootste coherente collectie over Jemen in Nederland, bestaande uit 1.200 boeken, kaarten en affiches. Gedurende zijn jaren van onderzoek en reizen bouwde dr. Brouwer de indrukwekkende, gespecialiseerde collectie op. De collectie beslaat diverse onderwerpen rond de politiek en sociaaleconomische-, maritieme- en algemene geschiedenis van Jemen, zowel vanuit Arabisch als Europees perspectief.

Hoogtepunten uit de collectie

Enkele unieke vondsten van Brouwer waren Al-‘Arshī’s Kitāb bulūgh al-marām en kitāb Tārīkh madinat San’ā’die hij tegenkwam in boekenwinkels in Jemen en Egypte. In antiquariaten in Amsterdam en Parijs verwierf dr. Brouwer Playfair's A history of Arabia Felix or Yemen, À la découverte de l'Arabie, en A’immat al-yaman bi-al-qarn al-rabi ashar li-al-hijrah, welke momenteel worden beschouwd als enkele van de belangrijkste werken over Jemen. Verschillende boeken uit de collectie werden hem geschonken door collega-onderzoekers en instellingen. dr. Brouwer heeft de herkomst van zijn boeken zorgvuldig gedocumenteerd in zijn eigen uitgebreide catalogus. De Maktabat al-Yaman al-Amstirdāmīyya-catalogus verdeelt de bibliografieën van zijn collectie systematisch op onderwerp, tijdlijn en indexen, waardoor het voor toekomstige Jemen-onderzoekers gemakkelijker wordt om algemeen of gespecialiseerd onderzoek te doen.

Middle Eastern Library

De collectie zal een belangrijk onderdeel vormen van de collectie van de Middle Eastern Library, waarvan de bouw begin 2024 voltooid zal zijn. Daar zal de collectie veel worden gebruikt bij onderzoek naar Jemen, dat de laatste jaren meer aandacht kreeg onder Arabisten en Midden-Oosten onderzoekers. De collectie is momenteel ook van aanzienlijk belang vanwege de politieke situatie in Jemen, die het sinds 2011 onhaalbaar heeft gemaakt materiaal uit het land te verwerven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.