Universiteit Leiden

nl en

VN-Jongerenvertegenwoordiger Dennis Jansen geeft jongeren een stem in het klimaatdebat

De stem van jongeren in het klimaatdebat laten horen. Dat is het doel van International Studies alumnus Dennis Jansen (24). In november gaat hij naar Sharm el-Sheikh, in Egypte, waar de internationale klimaattop plaatsvindt.

Jansen was altijd geïnteresseerd in hoe de wereld werkt en waarom deze zo werkt. Tijdens een reis door Azië kwam hij veel ongelijkheid tegen en dat raakte hem. Mede daardoor besloot hij om International Studies te studeren in Leiden.

Als student was hij zoekende in wat hij wilde, zo vertelt hij in een interview. ‘Wat vind ik zelf belangrijk? Hoe ga ik daar invulling aan geven? En kan ik in mijn eigen leven al aanpassingen maken?’ Tijdens een minor deed Jansen onderzoek in Kenia. Hier had hij veel ruimte om zich bezig te houden met duurzaamheid. Toen de pandemie opkwam, besloot hij om het vervolg uit te stellen en op zoek te gaan naar iets anders. Zo kwam hij terecht bij de VN jongerenvertegenwoordiging en werd hij via een verkiezing gekozen. Al twee jaar bekleedt hij deze (vrijwillige) functie, en na de klimaattop geeft hij het stokje over.

'Jongeren zoeken naar een manier om van zich te laten horen, ik vind het heel mooi als ik daar een bijdrage aan kan leveren.'

Van scholieren tot ministers

Als VN-jongerenvertegenwoordiger is Jansen bezig met het spreken van jongeren en input ophalen als basis voor zijn mandaat. Dit doe hij door les te geven, te spreken op evenementen waar hij wordt uitgenodigd en discussies aan te gaan. ‘Ik wil graag horen wat jongeren belangrijk vinden, waar zij wakker van liggen, het kan van alles zijn. Dat probeer ik zo goed mogelijk een plek te geven in gesprekken met bijvoorbeeld ministers of binnen delegaties. Jongeren zoeken naar een manier om van zich te laten horen, ik vind het heel mooi als ik daar een bijdrage aan kan leveren.

'In dit werk komen dingen voorbij die tijdens mijn studie naar voren kwamen en waar ik nu veel aan heb, zoals cultuurverschillen, middenwegen vinden en diverse belangen behartigen. Mijn studie heeft er zeker aan bijgedragen om hiermee goed om te gaan. ’

De klimaattop is dit jaar in Egypte en zoals altijd bepaalt het gastland grotendeels wat op de agenda staat. Veel agendapunten van dit jaar zullen voor de Afrikaanse landen extra urgent zijn, een voorbeeld hiervan is het onderwerp ‘schade en verlies’. Hij legt uit: ‘Het gaat erom hoe landen meer klimaatrechtvaardigheid kunnen creëren waarbij degene die verantwoordelijk zijn voor het probleem een eerlijke rol hebben in de oplossing en degene die de impact van klimaatverandering ondervinden niet in de steek gelaten worden. Afrikaanse landen zijn hier bijvoorbeeld nu vaak de dupe van. Dit wordt een hot topic tijdens de COP27, de 27th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change.’

Protesten

Het draait tijdens de top niet alleen om onderhandelingen, ook de stem van ‘gewone burgers’ is een belangrijk onderdeel van de top. Protesten worden georganiseerd, zoals vorig jaar in Glasgow, waar een klimaatmars met maar liefst een half miljoen mensen plaatsvond. Jansen vraagt zich af hoe dat in Egypte zal zijn: ‘Ik hoop dat er vrijheid is voor jongeren en andere mensen, die niet op de top zelf aanwezig zijn, om zich uit te spreken.’

Het is tijdens de top hard werken voor de jongerenvertegenwoordigers. Jansen: ‘De onderhandelingen beginnen vroeg en gaan tot laat door, en we willen overal bij zijn en onze bevindingen delen. Ik probeer me op allerlei manieren in te zetten voor het belang van jongeren in de klimaatonderhandelingen.’

Door wat hij heeft gezien op de vorige top in Glasgow, heeft Jansen veel respect gekregen voor onderhandelaars. Maar of hij dat zelf ook wil later? ‘Nee, ik wil graag op een andere manier betrokken zijn op plekken waar het echt gebeurt.’ De alumnus heeft zijn eerste bul al op zak, maar is nog niet klaar met studeren. ‘Ik volg nu de master Sustainable Business and Innovation en wil me daarmee meer richten op bedrijven. Hopelijk kan ik later een mooie rol spelen binnen bedrijven die duurzaamheid willen bewerkstelligen.’

Tekst: Nynke Smits

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.