Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans bij NPORadio1 over de Tabakslobby in Nederland

Arco timmermans, bijzonder hoogleraar bij het instituut Bestuurskunde, bespreekt bij NPORadio1 de tabakslobby in Nederland. Hij is aangesteld als eerste lobby-professor van Nederland. In dit radiofragment probeert Timmermans uit te leggen wat lobbyen inhoud en hoe dit effect heeft op de tabaksindustrie.

Volgens Arco Timmermans is de tabakslobby een van de weinige voorbeelden waarin Nederland en ook op het internationale vlak, waar de beleidsmakers gehouden zijn aan een aantal spelregels om te vermijden dat de tabaksindustrie meer invloed heeft dan dat ze eigenlijk mogen hebben. 

Timmermans vertelt ook: 'Beleidsmakers moeten ook oppassen dat ze niet met vertegenwoordigers van de tabakindustrie worden gezien, want hierdoor kunnen zij ook verontwaardigingen over zich heen krijgen.' Dit is volgens hem ook terecht: 'De WereldGezondheidsOrganisatie heeft een heel tabaksprotocol opgesteld, wat Nederland ook heeft ondertekend. Wat ervoor zorgt dat Nederland wordt verplicht om contact tussen beleidsmakers en de tabakslobby tot een minimum te beperken.'

De anti-rook lobby-campagnes zijn succesvol geworden door het framen van de gevaren van roken, aldus Arco Timmermans. Dit dominante frame wordt nog versterkt door de manier waarop de tabaksindustrie vroeger heeft proberen te lobbyen.

Luister het hele radiofragment hier

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.