Universiteit Leiden

nl en

Irma Mosquera Valderrama en Esther Huiskers-Stoop schrijven hoofdstuk Manual for the Control of International Tax Planning

Het Inter-American Center of Tax Administrations (CIAT) heeft op 1 november 2022 een hoofdstuk toegevoegd aan hun Manual for the Control of International Tax Planning. Het hoofdstuk gaat over de introductie van een Cooperative Compliance-programma door belastingdiensten in ontwikkelingslanden en is geschreven door Diego Quiñones uit Colombia en Irma Mosquera Valderrama en Esther Huiskers-Stoop van de Universiteit Leiden.

CIAT is een internationale organisatie die gespecialiseerd is in de uitwisseling van informatie tussen lokale belastingdiensten in met name Latijns-Amerika en biedt gespecialiseerde technische bijstand om deze belastingdiensten te helpen moderniseren en zich verder te ontwikkelen. De Manual geeft handvatten om de risico’s die samenhangen met belastingontduiking en -ontwijking door met name multinationale ondernemingen te identificeren, te analyseren en te monitoren.

Hoofdstuk 5 biedt in het algemeen instrumenten voor de bestrijding van internationale fiscale planning. Hoofdstuk 5.5, het nieuwste hoofdstuk, gaat meer in het bijzonder in op de introductie van een Cooperative Compliance-programma door belastingdiensten in ontwikkelingslanden. Cooperative Compliance kan in het algemeen worden omschreven als "de totstandbrenging van een op vertrouwen en vrijwillige fiscale regelnaleving gebaseerde samenwerkingsrelatie tussen belastingplichtigen en belastingdiensten die leidt tot de betaling van het juiste bedrag aan belasting op het juiste moment". Deze samenwerking wordt beloond met het verkrijgen van vroegtijdige fiscale zekerheid door belastingplichtigen en een vermindering van (mogelijke) boekenonderzoeken, correcties en boetes achteraf.

Hoofdstuk 5.5 beantwoordt kritische vragen zoals: Wat zijn de doelen en principes achter Cooperative Compliance? Hoe werkt Cooperative Compliance? Wat zijn de potentiële voordelen en risico's van Cooperative Compliance in de context van ontwikkelingslanden? Belastingdiensten die overwegen een Cooperative Compliance-programma te introduceren zullen de benodigde veranderingen voorafgaand aan, tijdens en na de introductie van het programma in kaart moeten brengen. Deze veranderingen kunnen per land verschillen. Daarom hebben de auteurs 18 bouwstenen geïntroduceerd die belastingdiensten in ontwikkelingslanden zullen helpen om de weg naar een Coöperatieve Compliance-aanpak vrij te maken.

Het hoofdstuk Cooperative Compliance Initiatives as a Preventative Mechanism is zowel te raadplegen in het Engels (5.5. Cooperative Compliance Initiatives as a Preventative Mechanism | Inter-American Center of Tax Administrations (ciat.org)) als in het Spaans (5.5. Iniciativas de cumplimiento cooperativo como mecanismo preventivo | Centro Interamericano de Administraciones Tributarias).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.