Universiteit Leiden

nl en

Jan Reedijk ontvangt eredoctoraat aan Poolse universiteit

Hij was al dertien jaar met emeritaat toen hij een mailtje uit Polen kreeg. Emeritus hoogleraar Anorganische chemie Jan Reedijk kreeg een eredoctoraat toegekend van de Nicolaus Copernicus Universiteit in Toruń. Tijdens de viering van de 550e geboortedag van patroon Nicolaus Copernicus, mocht Reedijk het eredoctoraat in ontvangst nemen. ‘Ik draag deze eer en erkenning graag op aan mijn studenten en medewerkers.’

‘Eredoctoraten zijn altijd iets heel bijzonders’, zegt wetenschappelijk directeur van het LIC  Marcellus Ubbink. ‘Een universiteit reikt er maar één of twee per jaar uit. Vaak is dat aan onderzoekers die veel hebben bijgedragen aan een bepaald vakgebied of aan mensen die om een andere reden heel belangrijk zijn geweest voor de academische wereld of maatschappij. Dat iemand uit ons instituut zo’n eer krijgt is dus heel bijzonder.’

Voor Reedijk kwam de toekenning onverwachts. ‘Ik was in totale verbazing toen ik zes weken geleden het mailtje kreeg. Het voelt heel bijzonder en ik ben zeer vereerd, want het is de hoogste academische graad.’

Begeleiding van wetenschappers uit Polen

Een collega van de Poolse universiteit liet Reedijk weten dat hij het eredoctoraat krijgt voor meerdere aspecten. ‘Als erkenning voor zijn bijdrage aan de gebieden coördinatiechemie en bio-organische chemie, zijn opleiding en begeleiding van wetenschappers uit Polen, en zijn dienstverlening aan de internationale wetenschappelijke gemeenschap.’ Reedijk werkt al sinds 1989 samen met universiteiten in Polen. ‘Ik heb diverse (gast)medewerkers uit Polen gehad. De meeste daarvan kwamen uit Toruń. Ook ben ik er in 2012 een korte periode gasthoogleraar geweest.

Slechts twee Nederlanders ontvingen eerder een eredoctoraat aan de Copernicus Universiteit, waaronder de Leidse astronoom JH Oort in 1973. ‘Voormalig president van Polen Lech Walesa (1990) en paus Johannes Paulus II (2004) kregen ook een eredoctoraat aan deze universiteit,’ zegt Reedijk. ‘Ze reiken er gemiddeld maar één per jaar uit, dus ik voel me extra vereerd.’

Een jaarlijks symposium vernoemd naar Jan Reedijk

Reedijk heeft een indrukwekkende carrière in Leiden en Delft achter de rug. Hij promoveerde in de jaren 1960 bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Daarna heeft hij jaren lang bij Scheikunde gewerkt: vanaf 1979 tot 2009 als hoogleraar en daarna als emeritus hoogleraar. Daarnaast stond hij van 1993 tot 2005 aan het hoofd van het LIC. ‘Hij heeft enorm veel promovendi begeleid en is auteur van een zeer indrukwekkend aantal publicaties in de coördinatiechemie’, zegt Ubbink. Dat bevestigt ook de Copernicus Universiteit. ‘De onderzoeksresultaten van Prof. Jan Reedijk omvatten meer dan 1200 artikelen in wetenschappelijke toptijdschriften. De professor is een van de meest geciteerde anorganische chemici ter wereld.’

Ubbink blikt dan ook met trots terug op de vele bijzondere momenten van Reedijk op de faculteit. ‘Ik herinner mij het afscheidscollege van Jan goed, met het zogenaamde togaprotocol, waarbij alle hoogleraren in toga naar het college kwamen luisteren. Na zijn afscheid is het jaarlijks instituutssymposium naar Jan Reedijk vernoemd. Jan heeft alle lezingen bijgewoond en hij stelt altijd heel scherpe vragen aan de sprekers.’

Onderscheiding voor ‘zijn hele oeuvre’

Reedijk draagt de erkenning graag op aan iedereen waar hij de voorbije jaren mee gewerkt heeft. ‘Er zijn bij mij enkele honderden studenten afgestudeerd, en ik heb in al die jaren met negentig promovendi en honderd postdocs samengewerkt. Zonder hun toewijding en briljante onderzoeksideeën was deze mooie erkenning er niet gekomen.’

Het LIC is heel trots dat Reedijk deze eer krijgt. ‘Als wetenschappelijk directeur ben ik blij en trots met deze onderscheiding voor Jan en  ‘zijn hele oeuvre’. Het is zeer verdiend! En we hopen dat Jan nog vele jaren bij ons in het instituut blijft binnenlopen en het jaarlijks symposium zal bijwonen.’

Afbeeldingen en extra informatie: Andrzej Romański/Nicolaus Copernicus Universiteit in Toruń. Alle foto’s zijn te vinden op de website van de Nicolaus Copernicus Universiteit.

Bekijk de hele ceremonie via deze link. Het onderdeel van Reedijks eredoctoraat is te zien vanaf minuut 17 tot 58.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.