Universiteit Leiden

nl en

Lauren Antonides wint Roggeveenscriptieprijs

Alumna Lauren Antonides heeft de Roggeveenprijs gewonnen voor haar scriptie naar de regionale identiteit van Zeeuws-Vlaanderen. Ze ontvangt hiervoor een bedrag van duizend euro.

Voor haar research master History: Politics, Culture and National Identities verdiepte Lauren zich in het Zeeuws-Vlaanderen van de jaren zeventig en tachtig, toen Zeeland zich ontpopte tot toeristenbestemming. ‘De grensregio Zeeuws-Vlaanderen profileerde zich als tegenhanger van massale badplaatsen als het nabijgelegen Knokke’, legt ze uit. ‘Het zou een authentieke strandbestemming zijn met een uniek Vlaams achterland. In dezelfde periode ontwikkelden zich echter nieuwe soorten van grenstoerisme, die de gemoederen bij inwoners hoog deden oplopen.’

De opkomst van naaktrecreatie en seksshops aan de grens deden de discussie over de negatieve impact van toerisme oplaaien: ‘Het zette de verschillen met buurland België op scherp. Mijn scriptie laat zien dat de “grenzeloos Vlaamse” identiteit in Zeeuws-Vlaanderen niet onbetwist was, maar dat zich juist verschillende opvattingen over regio en natie ontwikkelden. Soms overlapten die elkaar, andere keren spraken ze elkaar tegen.’

Corona en het archief

Laurens onderzoek werd flink bemoeilijkt door corona. ‘Ik was afhankelijk van lokale archieven, dus corona was een bijzonder complicerende factor. Met hulp van geweldig personeel van het Zeeuws Archief en het Gemeentearchief Sluis kon ik toch digitaal de stukken inzien, waarvoor honderden stukken gescand moesten worden. Dit is mij echt het meest bijgebleven, wat een inspanning wordt geleverd om deze geschiedenis toegankelijk en levend te houden. Dat inspireerde enorm in het schrijfproces.’

Over de prijs

De Roggeveenprijs is een initiatief van de Werkgroep CultuurHistorie (WCH) van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de beste scriptie en de beste onderzoekspaper over de Zeeuwse cultuurhistorie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.