Universiteit Leiden

nl en

Masterclass Rechtbank Den Haag: ‘de rechtbank is eigenlijk heel menselijk’

Acht weken liepen uitverkoren rechtenstudenten mee met verschillende afdelingen binnen de Rechtbank Den Haag. Zij zaten zittingen bij als griffier, discussieerden over de rechtspraak in de raadkamer en droegen bij aan de totstandkoming van vonnissen. Tijdens de sluitbijeenkomst op 28 maart presenteerden zij hun ervaringen.

Informele sfeer

‘Van tevoren denk je: de rechtbank is echt zo’n statig gebouw waar iedereen super formeel en serieus is. Dat is best spannend om in mee te draaien’, zegt Thomas tijdens zijn presentatie. De realiteit viel hem gelukkig alles mee. ‘Onderling is er ontzettend veel ruimte voor advies, de raadkamers zijn eigenlijk ook maar gewoon vergaderzaaltjes en de sfeer is heel informeel. Ik, als gewoon rechtenstudentje, werd echt serieus genomen tijdens zittingen.’ 

Sterre beaamt deze ervaring: ‘Ik heb me gelijkwaardig gevoeld. Mijn mening deed ertoe en daar werd ook echt iets mee gedaan. In de raadkamer mocht ik meedraaien als volwaardig lid waar mij werd gevraagd ‘wat vind je hiervan; vind je dat ik het goed doe?’’ 

Ruimte voor gevoel

‘Wat ik het mooiste vond om te zien is dat iedere rechter een eigen stijl heeft’, vertelt Rachel. Zij heeft meegedraaid bij onder andere de afdeling familierecht. ‘Ik dacht dat de rechtspraak heel statisch was en er geen ruimte voor emotie zou zijn. Er blijkt juist veel ruimte te zijn voor gevoel en een rechter vraagt daar ook aandacht voor. Dat maakt de rechtspraak veel menselijker is dan ik dacht.’

Plezier en carrièreperspectief

President van de Rechtbank Den Haag Robine de Lange-Tegelaar hecht veel waarde aan de masterclass: ‘Het mooiste vind ik om te zien dat de studenten plezier hebben. Dat ze meemaken dat de rechtbank niet alleen heel belangrijk en gezaghebbend is, maar ook ontzettend leuk. Via de masterclass krijgen ze een kijkje achter de schermen waarna zij kunnen bedenken of een baan binnen de rechtbank bij hun past. De rechtbank is ook een potentiële toekomstige werkgever; dit is een unieke kans om connecties te leggen en aan je carrièreperspectief te werken.’ 

Meer studenten zouden dit moeten doen

‘Ik zou willen dat meer studenten deze masterclass volgen’, zegt Sterre aan het eind van haar presentatie. ‘Je wordt bij de Rechtbank Den Haag aangemoedigd om kritisch na te denken. De universiteit is heel tentamengericht en hierdoor verdwijnt het kritische denken nog wel eens naar de achtergrond. Tijdens de masterclass word je uitgenodigd om uitspraken in twijfel te trekken. Dat vind ik waardevol.’ 

De Rechtbank Den Haag en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid organiseren deze masterclass ieder jaar. Ben je ook geïnteresseerd? In het najaar van 2023 kun je weer solliciteren. Houd de website goed in de gaten!

Meer weten?

Wil je meer weten over de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de Rechtbank Den Haag? Lees dan ook het interview met bijzonder hoogleraar Rogier Hartendorp.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.