Universiteit Leiden

nl en

Overprikkeld? Kunstenaar verbeeldt haar brein met kakofonie van kleuren

'Met dit kunstwerk wil ik je een kijkje geven in mijn overprikkelde brein en in die van andere mensen met autisme', zegt Jasmijn den Hoed. De Faculteit der Sociale Wetenschappen exposeert haar kunstwerk 'Overprikkeld' in het restaurant bij de blauwe muur tijdens de Autismeweek 25 maart t/m 2 april.

'Alle materialen die in het kunstwerk verwerkt zijn, hebben een andere betekenis, waar ik je graag in meeneem en meer uitleg over wil geven of die je kunt lezen in mijn Instagramposts', vult Jasmijn den Hoed aan.

'Ik ben dit kunstproject begonnen tijdens één van mijn opnames waar ik behandeling volgde voor mijn autisme en andere psychische problematiek. Dit kunstwerk beeldt een OvErPkKeLd brein uit van mensen met autisme. Als je naar het kunstwerk kijkt zie je een hele boel chaos, kleuren, details, vormen, niet kloppende of passende stukken, structuren en technieken. Deze visualiseren alle prikkels en informatie die dagelijks binnenkomen in het brein. Doordat de hoeveelheid prikkels en informatie zo veel is, kunnen mensen met autisme snel OvErPkKeLd raken.'

'Misschien komt dit kunstwerk wel heel intens bij je binnen door de vele prikkels die de felle kleuren, structuren en vormen veroorzaken. Zo intens komen álle prikkels en informatie vaak bij mij en bij veel mensen met autisme binnen. We ervaren de wereld daardoor vaak als een grote, enge, onduidelijke, drukke en boze wereld. Omdat niet alle informatie  even snel en direct verwerkt kan worden en er dan vaak alweer nieuwe informatie volgt, kun je je misschien voorstellen dat ik snel het overzicht verlies en OvErPkKeLd raak. Net zoals bij jou misschien een beetje gebeurt wanneer je naar dit kunstwerk kijkt. Met mijn kunstwerk hoop ik je een beetje te kunnen laten ervaren hoe dit voelt, zodat er meer begrip ontstaat voor overprikkeling bij autisme. Misschien heb jezelf ook wel autisme en herken je jezelf hierin, of ken je iemand met autisme en wil je die gene beter leren begrijpen, ik hoop dat dit kunstproject hierbij kan helpen.'

Banner: Jasmijn den Hoed naast "OvErPRíkKeLd”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.