Universiteit Leiden

nl en

Leven na Security Studies: vijf studenten vertellen over de opleiding

Vijf studenten die de bachelor Security Studies hebben afgerond delen hun ervaringen. Wat hebben ze geleerd? Waar zijn ze na hun afstuderen terechtgekomen en gebruiken ze de vaardigheden die ze tijdens hun studie hebben geleerd nog steeds?

Marius Houwen (afgestudeerd 2021), Nana Salim (afgestudeerd 2020), Nils Hegel (afgestudeerd 2020), Kimon Kalliatakis (afgestudeerd 2020) en Francesca Rocchi (afgestudeerd 2020) reflecteren op hun jaren tijdens de bachelor.

Marius Houwen (afgestudeerd 2021)
Marius Houwen: 'Security Studies heeft mij de analytische vaardigheden geboden om de veiligheidsomgeving waar ik nu in werk te begrijpen.'

Hoe heb je je bachelor ervaren?

Marius: Ik heb een leuke tijd gehad tijdens mijn bachelor Security Studies. De interdisciplinaire aanpak legt sterk de nadruk op ‘weten wat je niet weet’, wat een goede basis is voor nieuwsgierigheid. Daarnaast stelt deze aanpak je in staat om een breed perspectief te krijgen op zowel de traditionele als niet-traditionele veiligheidsvraagstukken.

Nana: Ik vond het een ontzettend leuke studie om te doen. Juist omdat het destijds een nieuwe studie was, merkte je ook dat alle docenten enorm enthousiast waren en ons steeds om input gevraagd werd. Qua onderwerpen vond ik het heel fijn dat de studie zo gericht is op een specifiek onderwerp: Security. Dat gaf me na de studie echt het gevoel dat ik ergens heel veel over wist. De manier waarop de studie is opgebouwd sprak me ook heel erg aan, door middel van Casestudies heel praktisch aan de slag gaan en via die Casestudies ook de theorie leren. 

Nils: Als een tijd waar ik nieuwe onderwerpen en gebieden kon verkennen. De campus in Den Haag bood een directe verbinding met internationale organisaties en diverse netwerkevenementen. 

Kimon: Ik was onderdeel van het eerste cohort van BaSS-studenten. Dit betekende dat het voor alle betrokkenen, zowel studenten als docenten, een leerproces was. Maar het stelde ons als studenten ook in staat om het curriculum te helpen vormen tot iets wat we zelf wilden leren en waaraan we wilden deelnemen. Samen met de docenten pakten we praktische en dringende wereldwijde problemen aan, met een blik die maar weinig academici na hun studie hebben. Het programma gaf me een ervaring die volgens mij nergens anders bestaat. 

Francesca: Mijn tijd tijdens de bachelor was een eye-opener om de huidige wereldwijde uitdagingen te begrijpen. Het feit dat het een nieuwe studie was, in combinatie met het bestuderen van hedendaagse vraagstukken maakte mijn ervaring uniek en verfrissend. Met name het analyseren van veiligheidsvraagstukken vanuit meerdere perspectieven leerde mij hoe ik vooroordelen en aannames opzij kon zetten en kritisch kon zijn bij het oordelen over een bepaalde kwestie. Objectief denken was de sleutel tot succes in het programma en is tevens een levensles die ik meeneem.

Nana Salim, afgestudeerd 2020
Nana Salim: 'Je leert een manier van denken die ik nog steeds gebruik in mijn huidige werk.'

Wat voor werk doe je nu, bij welke organisatie en wat houdt je baan in?

Marius: Op dit moment ben ik beleidscoördinator cybersecurity en digitale diplomatie bij Microsoft European Government Affairs. Bij Microsoft EGA jagen we sterke relaties met het Europese cybersecuritydomein aan. In mijn huidige functie ondersteun ik mijn collega's actief bij het bereiken van deze missie op een groot aantal verschillende manieren, variërend van betrokkenheid van belanghebbenden tot projectbeheer.

Nana: Ik volg momenteel een Rijkstraineeship bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je volgt dan 2 jaar een traject waarbij je elk half jaar op een andere plek werkt. Nu werk ik op de afdeling Stabiliteit en Humanitaire Hulp. Ik hou me momenteel vooral bezig met humanitaire hulp en partnerschap met het Rode Kruis. 

Nils: Ik werk als Consultant Climate Protection bij de afdeling Research & Development van een multinationaal logistiek bedrijf. In die functie leid ik het Corporate Citizen+ programma, dat de ondersteuning inhoudt van sociale en/of klimaatbeschermingsactiviteiten buiten de directe zakelijke belangen van het bedrijf. De focus van het programma zijn opkomende en ontwikkelingslanden.

Kimon: Ik werk momenteel als extern securityconsultant. Mijn primaire functie is incident triage en OSINT-analyse. Ik kan hier helaas niet veel meer over vertellen. 

Francesca: Mijn interesse in identiteitsverificatie heeft geleid tot een baan in het Security, Risk & Compliance veld als Security Officer bij Digidentity, een elektronische identiteiten en trust services verstrekker. Hier ben ik er verantwoordelijk voor dat elke stakeholder in het bedrijf zich houdt aan de beveiligingsnormen, voorschriften en kaders waar we ons aan houden en dat het vertrouwen behouden blijft. Daarnaast analyseer, classificeer en rapporteer ik risico's, dreigingen en incidenten.

Nils Hegel, afgestudeerd 2020
Nils Hegel: 'Ik kon nieuwe onderwerpen en gebieden verkennen.'

Pas je de vaardigheden die je hebt verworven tijdens je bachelor toe in je huidige baan?

Marius: Security Studies heeft mij de analytische vaardigheden geboden om de veiligheidsomgeving waar ik nu in werk te begrijpen. De bachelor heeft mij het inzicht gegeven om te kunnen navigeren in het huidige geopolitieke landschap, dat steeds verandert. Bovendien doorkruist het cyberdomein veel verschillende sociale wetenschappen. Het feit dat Security Studies deze interdisciplinaire aanpak heeft, stelt mij nu in staat om de relevante kennis en vaardigheden te identificeren die nodig zijn om uitdagingen op zowel de korte als de lange termijn aan te pakken. 

Nana: Je leert een manier van denken die ik nog steeds gebruik in mijn huidige werk. Je leert kijken naar de situatie omtrent veiligheidsrisico’s, maar ook heel erg naar de menselijke maat. Ook de Academic Skills, zoals het goed leren schrijven, heb ik nog dagelijks profijt van. Ik verbaas me er soms wel eens over hoe collega’s dat niet hebben meegekregen, haha. 

Nils: Aangezien veel opkomende- en ontwikkelingslanden, de doelgroep in mijn werk, onderhevig zijn aan crises, gebruik ik inderdaad veel kennis uit de verplichte vakken. Maar nog nuttiger is de kennis die ik heb opgedaan tijdens de minor ‘Sustainable Development’, omdat mijn werk erg overlapt met de onderwerpen klimaatverandering en duurzaamheid. 

Kimon: Zeker. Van kwalitatieve en kwantitatieve data-analyse en visualisatie, tot kennis over booleaans zoeken: de bachelor heeft me essentiële vaardigheden bijgebracht die ik dagelijks toepas.

Francesca: Tijdens mijn bachelor, in het vak Cyber Threats & Risk Management, heb ik bestudeerd hoe ik risico's kan identificeren, evalueren en prioriteren op basis van hun waarschijnlijkheid en impact. Deze vaardigheid is erg belangrijk voor mijn werk omdat ik hiermee problemen kan identificeren voordat ze zich voordoen en ze kan overzien op basis van hun prioriteit.

Kimon Kalliatakis (afgestudeerd 2020)
Kimon Kalliatakis: 'We pakten praktische en dringende wereldwijde problemen aan, met een blik die maar weinig academici na hun studie hebben.'

Wat was je favoriete vak tijdens Security Studies en waarom?

Marius: Ik vond het vak Integrated Project erg leuk. Het vak biedt de mogelijkheid om je nieuw geleerde vaardigheden toe te passen in de praktijk. Bovendien stelt het samenwerken in een grote groep je bloot aan uitdagingen die je waardevolle ervaringen opleveren en leer je veel over je eigen sterke en zwakke punten.

Kimon: Mijn favoriete vak was Vital Interests. De vage naam terzijde, het vak behandelde een verscheidenheid aan geopolitieke en omgevings-gerelateerde veiligheidskwesties. Bovendien was het tijdens mijn tijd in de BaSS verreweg het meest uitgebreide en inhoudelijk zwaarste vak; het bood een echte uitdaging voor studenten.

Francesca: Het vak dat ik het leukste vond was Case Study Fukushima. Ik vond het fascinerend om te leren hoe de Japanse organisatiecultuur in combinatie met een natuurramp zo'n impact kon hebben op een nucleaire meltdown.

Francesca Rocchi, afgestudeerd 2020
Francesca Rocchi: 'Objectief denken was de sleutel tot succes in het programma en is tevens een levensles die ik meeneem.'

Zou je Security Studies aanraden aan aankomende studenten?

Marius: Ik kan Security Studies ten zeerste aanbevelen, omdat het je niet alleen blootstelt aan verschillende disciplines zoals rechten of politicologie, maar je ook uitdaagt om verschillende vaardigheden op te bouwen die je kan toepassen in uiteenlopende situaties. Daarnaast stelt het feit dat het een internationale opleiding is je bloot aan studenten van over de hele wereld, wat een zeer verrijkende (culturele) ervaring is.

Nana: Ik kan het zeker aanraden. Ik vond iedereen heel betrokken, je werkt ook veel in groepen samen. Dat moet je wel liggen natuurlijk. Ik hield erg van die sfeer dat iedereen er echt voor wilde gaan. Ik heb het als een hele leuk studie ervaren. 

Nils: Ja, ik zou de studie aanbevelen aan toekomstige studenten. De vakken zijn interessant en belangrijk voor de tijd waar we in leven, en worden gegeven door toonaangevende docenten. Verder is Den Haag een geweldige stad om connecties te maken met verschillende internationale organisaties, of, zoals in mijn geval, om je eigen NGO op te richten op een gebied dat je interesseert.

Kimon: Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, geopolitiek, internationale betrekkingen of criminologie, zou ik dit programma ten zeerste aanbevelen. Het combineert al het bovenstaande in een uitgebreide bacheloropleiding en is echt een must op het gebied van veiligheid. Je opties zijn eindeloos met een diploma van deze bachelor, maar je moet er zelf moeite in steken om het te laten werken. 

Francesca: Ik raad de opleiding Security Studies ten zeerste aan aan alle toekomstige studenten die hun perspectieven op wereldwijde veiligheidsvraagstukken willen verbreden, terwijl ze zich in een stimulerende en internationale omgeving bevinden.

Over de bachelor Security Studies

Veiligheidsvraagstukken zoals terrorisme en cybercrime behoren tot de meest urgente kwesties van deze tijd. In de bachelor Security Studies bestudeer je veiligheidsvraagstukken van de 21e eeuw en leer je strategische oplossingen te bedenken voor een complexe wereld. Heb je interesse in deze unieke bacheloropleiding? Je kunt je nog tot 1 mei aanmelden.

Security Studies (BSc)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.