Universiteit Leiden

nl en

Terug naar Leiden voor de Science Run: 'Als bedenker moet ik wel meerennen'

Eén keer per jaar keert voormalig medewerker en fervent hardloper Dennis Hoencamp terug naar zijn oude werkplek. Dan doet hij mee aan de Leiden Science Run. Als eventcoördinator bedacht hij de estafetteloop ooit als lustrumactiviteit. Het groeide uit tot een jaarlijks evenement voor de hele universiteit en het Bio Science Park. ‘Het belangrijkste is dat de Leiden Science Run iedereen verbindt.’

Hoe is het idee voor de Leiden Science Run ontstaan?

‘In 2015 vierde onze faculteit haar tweehonderdjarig bestaan. Ter ere van dit bijzondere lustrum organiseerden we allerlei activiteiten: een extravagante opening van het academisch jaar, een foodcourt, een gala en een groot symposium. Daar wilden we graag nog iets aan toevoegen. Iets wat minder plechtig was om de verschillende instituten meer met elkaar te verbinden, maar ook meer verbinding te zoeken tussen studenten, onderzoekers, docenten en ondersteund personeel. En wat verbindt mensen nou beter dan sport? 

Studenten-hardloopvereniging Currimus organiseerde jaarlijks de Geuzenloop, en dat was onze inspiratie. Een hardloopwedstrijd is laagdrempelig. Je kunt zelf overal trainen. We hielden de afstand kort: 5 kilometer, en startten voor het Gorlaeus Collegezalengebouw. Om te voorkomen dat het “ieder voor zich" zou worden, maakten we er een estafetteloop van. Zo lag de focus op samen rennen. Je zet een teamprestatie neer met je onderzoeksgroep, studievereniging, collega's of juist met een mix van docenten en studenten.’

'Toen er ook een team van hoogleraren ging meerennen, begon de inschrijving storm te lopen.'

Hoe waren de reacties?

‘Iedereen was gelijk enthousiast. We zijn teamfoto's gaan maken van de teams die zich al hadden opgegeven. Die deelden we met quote op de website. Toen er ook een team van hoogleraren ging meerennen, begon de inschrijving storm te lopen.’

Hoe was de eerste editie van de Leiden Science Run?

'De eerste editie klopte meteen. Naast het zonnige weer was dat vooral te danken aan het harde werk en de voorbereiding van het USC, Currimus en het team van de facilitaire dienst. We hadden alles voorbereid op papier, maar zij zorgden ervoor dat het op de dag zelf ook echt geregeld was.  

Tijdens de knallende warming-up van Natascha van het USC viel alles op zijn plek en daarna was iedereen klaar om van start te gaan. Tijdens de eerste editie haalden we meteen al 4545 euro op!’

Al vanaf de eerste editie staat sportinstructrice Natascha van den Nieuwenhuizen van het USC garant voor een spetterende warming-up. Ook in 2023 is ze weer van de partij.

Dus jullie haalden toch ook geld op voor het goede doel?

‘Zeker. Ook de eerste editie liepen we voor het UAF, de stichting voor vluchtelingstudenten. Dat gaf veel mensen een extra motivatie om mee te doen. We hebben als universiteit natuurlijk ook een mooie link met dit goede doel. Met onze inspanning bieden we andere studenten en professionals de kans om zich te ontwikkelen en hun talenten in te zetten. Het geeft extra verbinding als je je samen inzet voor zoiets moois. En uiteindelijk hebben we er alleen maar baat bij, want al dat talent en die kennis komt zo weer bij ons terug.’

Achter de schermen in actie tijdens de eerste editie in 2015

En toen was een nieuwe traditie geboren?

‘De Leiden Science Run was eigenlijk bedoeld als eenmalig evenement. Maar het jaar erop vroeg iedereen: “Komt die loop er nog?”.’ Lachend: ‘Dus, ja, toen moesten we wel. We besloten het groter aan te pakken en de hele universiteit erbij te betrekken. Er gingen teams van Rechten meedoen, van het Rapenburg, van Geesteswetenschappen... De tweede editie was echt een universiteitsloop. Daarna gingen we het nog groter zoeken en betrokken we ook de bedrijven op het Bio Science Park erbij. We liepen toch al langs al hun gebouwen, en veel bedrijven vinden het leuk om met hun medewerkers aan het thema Gezondheid te werken. Een perfecte combi dus. 

De laatste editie was voor coronatijd en haakte aan bij de festiviteiten rondom het 444-jarige bestaan van de universiteit. We pasten de afstand aan naar 4,44 kilometer en haalden met 101 teams een recordbedrag op van 12.135 euro.’

Je werkt inmiddels niet meer bij Universiteit Leiden. Waarom kom je hiervoor terug?

‘De Leiden Science Run is toch een beetje mijn kindje. Ik kan moeilijk niet meedoen met een evenement dat ik ooit zelf heb bedacht. Als jullie de wedstrijd over tien jaar nog steeds organiseren, doe ik ook nog mee. Gewoon om te zien wat jullie ervan gemaakt hebben. En natuurlijk omdat ik het leuk vind om mee te doen.’

Dennis (links) tijdens de laatste Leiden Science Run in 2019

Je loopt natuurlijk niet alleen. Wie zitten er in je team?

‘Ik loop samen met drie andere oud-medewerkers. We hebben nog steeds contact en dit is een mooie gelegenheid om elkaar weer te zien. Dus je ziet dat dit evenement ook op die manier weer verbindt: ook al ben je weg, je voelt je nog steeds verbonden met de faculteit. En dat geldt niet alleen voor de mensen die rennen: er komen ook drie andere oud-collega's om ons te supporten! We zijn blij dat het na een paar corona-jaren weer door kan gaan.’

Gaan jullie voor de winst?

‘Ik heb de afgelopen maanden zelf veel hardgelopen om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Dus ik ben goed in shape! En ook de anderen in mijn team kunnen aardig lopen. We gaan natuurlijk voor een toptijd. Bij een halve marathon gaat het om de afstand, maar nu om de snelheid. Vol gas en geen lucht krijgen als je over de finish komt, dat is het idee!’ 

Steun Cool kids are Back of één van de andere teams

Team Cool Kids are Back bestaat uit Dennis Hoencamp, Jeroen Scharroo, Bryce Benda en Christian Eistrup. Steun hen of een van de andere teams via geef.nl.

Ren ook mee voor het UAF

Schrijf je team in via de website!
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.