Universiteit Leiden

nl en

Diplomatie in de ruimte zou er heel anders kunnen uitzien dan op aarde

Op maandag 12 juni vindt in Den Haag een symposium plaats over ruimtediplomatie, bedoeld voor experts én het brede publiek. Iedereen heeft belang om meer over dit thema te weten te komen, zegt professor Jan Melissen. ‘Het speelveld van de internationale betrekkingen heeft zich uitgebreid naar het gebied buiten onze planeet.’

We gaan (weer) de ruimte in. NASA is bezig met concrete stappen om in de komende jaren mensen en middelen op te maan te plaatsen, om grondstoffen te winnen en meer informatie te verzamelen over hoe het is voor mensen om onder afwijkende atmosferische omstandigheden te leven. En dat dan ook nog eens ter voorbereiding op een eerste bemande missie naar Mars. Bij deze en vele andere plannen voor het heelal spelen belangen van veel landen, commerciële en andere partijen. Ruimtediplomatie is daarom sterk in opkomst.

Afhankelijk van satellieten

Maar, zeggen sommige experts, die diplomatie zou er heel anders uit kunnen zien dan de gang van zaken op aarde, waar conflicten een prominente rol spelen. Want als mensen willen overleven in de ruimte, moeten ze juist met elkaar samenwerken. ‘De gezamenlijke belangen zijn groot, maar er zijn ook tegenstellingen en veel potentiële conflicten’, zegt Jan Melissen, die International Relations and Diplomacy doceert en Editor-in-Chief is van The Hague Journal of Diplomacy. ‘Bijvoorbeeld omdat we voor allerlei doeleinden rekenen op de satellieten die daar hangen. Het is verbluffend hoe we in korte tijd afhankelijk zijn geworden van allerlei nieuwe technologieën die in ons dagelijks leven een grote rol zijn gaan spelen.’

Begrijpelijke taal

Gezamenlijkheid en samenwerking vormen belangrijke thema’s van het Space Diplomacy-symposium, dat op maandag 12 juni plaatsvindt in Den Haag. Tijdens het evenement zullen vertegenwoordigers aanwezig zijn van een brede waaier van publieke en private organisaties en ruimtevaartnetwerken, en sprekers van universiteiten uit de VS, Europa en China. Wetenschappers, experts en geïnteresseerden van alle leeftijden gaan met elkaar in debat over ruimtediplomatie. ‘Om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren, want ruimtediplomatie is iets wat momenteel  in kaart wordt gebracht’, benadrukt Melissen, die tijdens het symposium zal optreden als moderator. ‘Bovendien willen we dat in begrijpelijke taal gaan doen. Want het is juist de bedoeling dat iedereen kan meepraten, van beleidsmakers tot bedrijven en ruimte-experts tot geïnteresseerde studenten. Alles wat er de komende jaren gaat gebeuren in de ruimte gaat iedereen aan. Tegelijkertijd is de ruimte voor ons nog relatief onbekend, minder gereglementeerd gebied. Daarom is het zo urgent om nú te beginnen met het maken van goede afspraken en ook nieuwe generaties een stem te geven.’

The Hague Space Diplomacy Symposium
Maandag 12 juni, 14.00 - 17.00u
Wijnhaven, Turfmarkt 99, Den Haag

Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelding voor het symposium vind je hier.

Duik nu meteen in de wereld van ruimtediplomatie

Het symposium op 12 juni is het slotakkoord van de publicatie van een speciale editie van The Hague Journal of Diplomacy (HJD), die geheel gewijd is aan ruimtediplomatie. Het tijdschrift, met artikelen van wetenschappers vanuit de hele wereld, is hier gratis te downloaden. Luister ook naar de eerste van twee Hague Diplomacy Podcasts, met expert Mai’a Cross. Hierin vertelt professor Cross onder meer over de verschillen tussen traditionele diplomatie en ruimtediplomatie. Zie ook The Hague Journal of Diplomacy op Instagram, LinkedIn en Twitter.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.