Universiteit Leiden

nl en

‘Het is een geweldige ervaring om stage te lopen bij BZ en echt een boost voor je carrière’

Niels van Leeuwen doet de master Public Administration: Economics & Governance. Hij liep in het eerste deel van zijn master stage in de Verenigde Staten, bij de economische afdeling van het Nederlandse Consulaat-Generaal in Chicago. ‘Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.’

Wat doet het consulaat precies?

Niels: ‘Het consulaat in Chicago is eigenlijk in twee delen opgedeeld. Je hebt echt het consulaire-gedeelte, dat vooral bestaat uit economic officers. Dit zijn mensen die een economisch portfolio hebben. In Chicago zijn dat bijvoorbeeld automotive, agriculture en life sciences and health. Dan heb je ook nog The Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Zij horen eigenlijk bij Economische Zaken en richten zich er vooral op om Amerikaanse bedrijven en investeerders naar Nederland te halen. Het consulaat doet eigenlijk het tegenovergestelde, dus zorgen dat Nederlandse bedrijven naar de VS kunnen komen. ‘Het verschilt heel erg per land en regio waar een post zich mee bezig houdt.’  

Niels van Leeuwen op het consulaat

Hoe ben je bij de stage terecht gekomen?

‘Ik was erg op zoek of ik het ‘Diplomatenklasje’, dat is het werk- en ontwikkeltraject om Internationaal beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken te worden, wilde gaan doen. Ik hoopte daar door de stage achter te komen. Ik ging toen elke dag om 00:00 uur, wanneer de stages op Werkenvoornederland.nl online kwamen, kijken wat ertussen stond. Ik heb toen gewoon op veel plekken gesolliciteerd en ben het gelukkig hier geworden. Achteraf hoorde ik dat eigenlijk alle stagiaires wel op meerdere plekken hebben gesolliciteerd. Het is meer met hagel schieten op de dingen die je leuk vindt, dan dat je heel gericht op één specifieke stage gaat solliciteren.’  

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

‘Dat verschilt heel erg per post. In mijn geval moest ik alleen mijn cv en motivatiebrief, opsturen, waarna een gesprek volgde. Maar voor het consultaat in Chicago moest je ook twee aanbevelingsbrieven aanleveren en een case voorbereiden bijvoorbeeld. Ik mocht dus op gesprek komen en tijdens het gesprek ging het vooral over de portfolio’s: dus of ik verstand heb van de inhoud. Ook vroegen zij naar mijn Engels en mijn sterke en zwakke punten. Toen ik aangenomen was, ging het allemaal heel snel: ik ging een kamer zoeken en een visum aanvragen.’ 

Hoe bereidde jij je voor op het sollicitatiegesprek?

‘Door er als eerste voor te zorgen dat mijn cv en motivatiebrief er professioneel uit zien. Het moet er strak uitzien, er morgen geen spelfouten inzitten en een mooie opmaak hebben. Daarnaast heb ik mij voorbereid door de vacaturetekst goed door te lezen, dus dat je echt weet wat de functie inhoudt en waar ze naar op zoek zijn.’  

Toen je aangenomen was, kreeg je toen ook vaste werkzaamheden?

‘De eerste drie maanden was ik bezig met een handelsmissie. Zo was ik bezig met hotels uitzoeken, activiteiten regelen en begeleiding geven. De drie maanden daarna bestonden meer uit vaste 9-tot-5 werkzaamheden, dus meer wat je heel de dag op kantoor doet. Zo ben ik veel bezig geweest met mijn onderzoek naar de markt van elektrische voertuigen in het Midwesten als onderdeel van mijn portfolio en hoe Nederland daar op kan inspringen. Maar geen enkele dag is hetzelfde.’ 

Dus je was echt werknemer?

‘Ja, ik hoefde niet de hele tijd koffie te halen, haha! Ik had mijn eigen visitekaartjes, mocht CEO’s interviewen en heb de burgemeester van Chicago ontmoet. Je bent echt helemaal onderdeel van het team en ik mocht echt van alles doen, zoals bij de handelsmissie. Je bent als onderdeel van het consulaat ook echt het visitekaartje van Nederland. Ondanks dat je heel belangrijk werk doet, ben je toch gewoon een groep Nederlanders die in het buitenland zit. Het is echt een geweldige ervaring om stage te lopen en echt een boost voor je carrière.’   

Ben je er door de stage ook achter gekomen of je nog het ‘Diplomatenklasje’ wil gaan doen?

‘Ja en nee. Ik ben nog steeds enthousiast over het ‘Diplomatenklasje’, maar ik ben er ook achter gekomen dat je altijd kan solliciteren op een post in het buitenland. Je wordt zonder het ‘Diplomatenklasje’ misschien niet zo snel ambassadeur of consul, maar je hebt wel meer vrijheid. Als je het Klasje doet, is het echt een levensstijl. Ik ga mij wel aanmelden, maar als ik het niet word, heb ik er meer vrede mee. ‘Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.’   

Tekst: Abdelkarim Megaiz

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.