Universiteit Leiden

nl en

Kunnen we bioplastics maken met kunstmatige fotosynthese?

Fotosynthese nabootsen om duurzaam en efficiënt bioplastic te maken. Onderzoekers van het Instituut Biologie Leiden (IBL) en Leiden Institute of Chemistry (LIC) gaan hiermee aan de slag. ‘Dit is een prachtige mogelijkheid om dit interessante onderzoeksveld samen te verkennen,’ vertellen Lennart Schada von Borzyskowski en Lars Jeuken over hun binnengehaalde NWO XS beurs van 50.000 euro.

‘We gaan met deze beurs kijken of we op koolstofdioxide-levende bacteriën kunnen koppelen aan “zonnepanelen” op nano-schaal. We denken dat dit een hele efficiënte manier kan zijn om CO2 om te zetten in waardevolle moleculen, waarbij alleen licht nodig is,’ legt Schada von Borzyskowski. Jeuken vult aan: ‘Door onze expertises te combineren, kunnen we spannende nieuwe disciplines verkennen. We gebruiken synthetische biologie om de CO2-gebruikende bacteriën extra elektronen te laten opnemen die komen van zogenaamde quantum dots. Dat zijn nano-deeltjes die energie kunnen halen uit licht. De energie gebruiken de bacteriën vervolgens om de koolstofdioxide om te zetten naar complexere chemische stoffen. Bioplastic is daar een voorbeeld van.’

Combineren van bacteriën en quantum dots

De onderzoekers kunnen niet wachten om met hun onderzoek te beginnen. Schada von Borzyskowski: ‘Door biohybride systemen te gebruiken die bacteriën en quantum dots samenbrengen, slaan we een hele nieuwe onderzoekslijn in. Een waarbij we biologie, scheikunde en natuurkunde combineren.’ Jeuken is het daarmee eens: ‘Dit werk versterkt de banden tussen het IBL en LIC, en staat voor een innovatieve manier om fundamenteel onderzoek uit te voeren. Onderzoek dat in de toekomst belangrijke toepassingen kan hebben.’

Over de NWO XS beurs

De ENW XS beurzen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn bedoeld om veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven mogelijk te maken. Het onderzoek is grensverleggend en op voorhand staat niet vast of de beoogde doelstelling gehaald wordt. Wat telt is dat elk resultaat de wetenschap vooruit helpt. Deze ronde hebben 28 projecten een beurs toegekend gekregen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.