Universiteit Leiden

nl en

Manju deed onderzoek in Nepal: 'Ik zou het zeker aanraden om naar het buitenland te gaan'

Studeren in het buitenland en op uitwisseling gaan is een geweldige manier om je horizon te verbreden en nieuwe plaatsen, culturen en studierichtingen te verkennen. Naast een uitwisseling van een volledig semester is er nog veel meer mogelijk: een Summer School of een stage. Zo ging LUC student Manju von Rospat tijdens de winterbreak naar Nepal, het land waar haar moeder vandaan komt, om onderzoek te doen en data te verzamelen voor haar scriptie.

Manju von Rospat: 'Het was heel spannend om mijn eerste echte veldwerk te doen. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen in het dorp Baruwa in het district Sindhupalchok, ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu. Het was vooral erg leuk om de mensen achter de deelnemers van de interviews te leren kennen. Zo ben ik naar verschillende bruiloften, gebeden en festiviteiten geweest en heb me volledig  ondergedompeld in de Tamang cultuur in de uitlopers van de Himalaya.'

Een kopje thee

Manju liep stage bij een organisatie voor gemeenschapsontwikkeling genaamd PHASE (Practical Help Achieving Self-Empowerment) die zich richt op gezondheid, onderwijs en programma's voor levensonderhoud in een poging om de toegang tot diensten in afgelegen delen van Nepal te ondersteunen, met name gericht op jonge moeders. 'Na een nerveuze start, raakte ik snel op mijn gemak toen ik mensen ontmoette en begon met de dataverzameling. De interviews hielpen me ook om de Nepalese taal te oefenen. Al met al heeft deze ervaring mijn interesse in ontwikkelingsstudies versterkt. Ik zou het zeker aanraden om naar het buitenland te gaan als onderdeel van je universitaire ervaring. In mijn geval stelde leerde ik de principes van dataverzameling, samen te werken met een organisatie en een gevoel van wederzijds vertrouwen op te bouwen tussen mezelf en de mensen die ik interviewde. Veel van mijn vrouwelijke geïnterviewden hebben eerder als huishoudelijke hulp in de Golfstaten en Maleisië gewerkt en spraken over de voor- en nadelen van hun werk in het buitenland. Ik leerde veel door met mensen te praten over de uitdagingen van het levensonderhoud op het platteland en vooral hoe ze in contact bleven met hun familieleden thuis. Contact maken met mensen in het echte leven en hun ervaringen bespreken tijdens een kopje thee of een etentje was heel anders dan hierover lezen uit één van de boeken op de universiteit!'

Afhankelijk van je studieprogramma zijn er verschillende internationale activiteiten mogelijk.  Bij sommige kan je studiepunten krijgen of het kunnen verplichte of optionele onderdelen van je opleiding zijn. Anderen zijn extra-curriculaire activiteiten als aanvulling op je studie. Voorbeelden van activiteiten zijn een stage, onderzoek of veldwerk in het buitenland, zomer- of winterschoolprogramma's en studiereizen georganiseerd door studieverenigingen.

Neem contact op met FGGA International Office

Lijkt studeren in het buitenland je interessant? Kom meer te weten over alle mogelijkheden. Je kunt hier meer informatie lezen. Als je op zoek bent naar stagemogelijkheden, neem dan een kijkje in FGGA's stagedatabase TRAIL. Studenten die al naar het buitenland zijn geweest, hebben hun ervaringen gedocumenteerd. Klik hier om studentenverslagen te lezen over studeren, stages en meer in het buitenland.   

Aarzel niet om het FGGA International Office een e-mail te sturen als je vragen hebt. We zijn er om je te helpen. Informeer ons altijd over je internationale plannen en controleer vooraf of je studiepunten kunt krijgen voor je activiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.