Universiteit Leiden

nl en

NWO heeft onderzoekers beloond voor een nieuw startup-idee

Het nieuwe startup idee van Arko Ghosh en zijn collega's van CODELAB gaat over hersenregistraties met behulp van alledaagse digitale interacties. Daarvoor hebben de onderzoekers de nieuwe Take-off subsidie van NWO ontvangen.

Arko Ghosh

Het op tijd beoordelen van hersenactiviteit is cruciaal voor de neurologische gezondheidszorg. Regelmatige hersenactiviteitmetingen zijn echter nog steeds buiten bereik vanwege de uitgebreide benodigde technische ondersteuning, naast de dure hardware. Hoewel de consumentenmarkt nu oplossingen biedt voor goedkope hardware, blijft de technische moeilijkheid bij het beoordelen van hersenfuncties grotendeels onopgelost.

In het onderzoek van cognitief psycholoog Arko Ghosh combineren algoritmes hersenregistraties met dagelijkse smartphone touchscreen interacties wat resulteert in een nieuwe vorm van een gedragssignaal dat rijke en interpreteerbare informatie bevat over de hersenfuncties. Dit onderzoek heeft als doel om algoritmes te maken die afgestemd zijn op hersenopnames van consumentenkwaliteit en om de markt te testen voor deze technologie.

Ghosh: 'We zijn erg blij met deze subsidie, omdat het ons gaat helpen een van de belangrijkste missies van CODELAB te realiseren - impact maken met onze kennis van gedrag in de echte wereld. Deze subsidie gaat ons helpen om het marktpotentieel te testen van een deep-tech bedrijfsidee dat de manier waarop we hersenfuncties beoordelen fundamenteel kan veranderen.

Cluster Commit2data

31 haalbaarheidsstudies en 10 vroege fase trajectprojecten kunnen starten met de Take-off ronde in het voorjaar van 2023. Academische en innovatieve starters kunnen met de haalbaarheidsstudie onderzoeken of hun inventieve ideeën commercieel of maatschappelijk toepasbaar zijn. Als dit haalbaar blijkt, krijgen zij de kans om een onderneming te starten. Binnen het Commit2Data cluster zijn dit keer weer vier projecten beloond, waaronder: 'Hersenbeoordelingen met behulp van dagelijkse digitale interacties' - Arko Ghosh.
41 new Take-off projects granted

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.