Universiteit Leiden

nl en

Nieuw wetenschappelijk studententijdschrift trapt af met dubbele editie: ‘Zoveel goede inzendingen gehad’

Een jaar geleden kreeg universitair docent Paz Gonzalez een Comeniusbeurs om een wetenschappelijk tijdschrift voor en door studenten op te zetten. Nu is het eerste dubbeldikke nummer van The New Scholar een feit. ‘We willen de diversiteit van de faculteit laten zien.’

Eigenlijk was het de bedoeling dat de eerste editie van The New Scholar pas over een halfjaar zou verschijnen. ‘Ik had bedacht dat we de eerste periode rustig zouden gaan kijken wat we moesten doen’, zegt Gonzalez. ‘Wie konden we als reviewers vragen? Hoe maak je een call for papers? Hoe konden we het digitale platform opzetten? Het leek me meer dan genoeg als we het antwoord op dat soort vragen zouden vinden, maar mijn student-assistenten hebben bewezen dat studenten die iets willen unstoppable zijn.

Hard werken, maar niet in het weekend

Die student-assistenten zijn Albert Ferkl, Jai von Raesfeld Meyer en Jonathan Stumpf, die samen de eerste redactie vormden. ‘Zij hebben elkaar helemaal gevonden en onwijs goed gepresteerd’, vertelt Gonzalez. ‘Sinds ik ze de kans heb gegeven om het tijdschrift versneld te maken, heb ik zo vaak achterover kunnen leunen tijdens de redactievergaderingen. Ik hoefde alleen af en toe een beetje bij te sturen. Dat we niet meer om elf uur ’s avonds gingen appen over het tijdschrift bijvoorbeeld. En dat vrijdag om vijf uur het weekend begon.’

Diverse inhoud

Het harde werk heeft zich uitbetaald. Uit 45 inzendingen heeft de redactie twaalf bijdragen geselecteerd die samen een dubbeleditie vormen. ‘We wilden de variatie van de faculteit laten zien’, licht Gonzalez toe. ‘Zo verschilt het niveau van de schrijvers van bachelor- tot researchmasterstudent. Daarnaast hebben we geselecteerd op inhoudelijke diversiteit. Sommige letterkundepapers die echt heel goed waren, hebben we bijvoorbeeld bewaard voor een volgend nummer, zodat we niet te veel nadruk zouden leggen op één onderwerp.’

Nog twee nummers en dan?

Voor dat tweede nummer zijn de voorbereidingen inmiddels begonnen, onder leiding van een nieuwe redactie. ‘Ik heb ze verteld dat het lastig voor ze gaat worden, omdat hun voorgangers het zo fantastisch hebben gedaan’, zegt Gonzalez. ‘Maar ik heb ze ook gezegd dat dit niet betekent dat alles nu vastligt. De nieuwe redactie mag het op haar eigen manier gaan doen.’ Die vrijheid geldt inhoudelijk, maar ook qua vorm. Gonzalez: ‘De inhoud moet academisch zijn, maar verder kan alles. Ook  bijvoorbeeld een posterpresentatie, een video of een foto met bijschrift.’

Door de Comeniusbeurs heeft Gonzalez genoeg budget om drie edities van het tijdschrift te maken. ‘Daarna ga ik mensen in de faculteit lastigvallen om dit duurzaam te maken’, zegt Gonzalez. ‘De beurs was bedoeld om studenten de mogelijkheid te geven te publiceren en om samen te werken in een wetenschappelijke context. De inzendingen van bachelor- tot researchmasterniveau bewijzen dat studenten hier echt behoefte aan hebben, net als het enthousiasme van de redactie.’ En ook in het buitenland is er interesse. ‘In november ga ik bijvoorbeeld voor de tweede keer over dit project vertellen op een congres. Dat mag niet verloren gaan als de beurs stopt.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.