Universiteit Leiden

nl en

Ruimte voor iedereen op zonovergoten EL CID

Duizenden eerstejaarsstudenten en honderden mentoren zijn maandagochtend aan hún EL CID begonnen. De introductieweek van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden is dit jaar voor het eerst ook toegankelijk voor een groep studenten van mboRijland en de Leidse instrumentmakers School (LiS).

Bij zijn laatste EL CID in functie sprak burgemeester Henri Lenferink de nieuwe studentenlichting toe. Geniet, maar houdt rekening met die bijzondere stad, was zijn boodschap. ‘Leiden ligt centraal, tussen New York en Moskou, tussen Londen en Berlijn, tussen Amsterdam en Rotterdam en tussen het strand en de Heinekenbrouwerij.’ Ook rector magnificus Hester Bijl wenste de studenten een fijne week en vooral een goede start van hun studie toe.

Burgemeester Henri Lenferink spreekt 'zijn' studenten toe

Mentoren Artyam en Joep zijn maatjes van de roeivereniging en wilden heel graag nog een EL CID meemaken, maar dan als begeleider. ‘We merken nu al dat iedereen in onze groep lekker met elkaar aan het kletsen is. Het is heel leuk om te zien dat er meteen een groepsdynamiek ontstaat’, vertelt Artyam. Joep vult aan: ‘We gaan ze Leiden laten zien en meenemen naar leuke activiteiten’.

Tijdens de voorbereidende mentorendag is er opnieuw veel aandacht geweest voor onderwerpen als inclusiviteit, racisme en drank- en drugsgebruik en hoe die onderwerpen bespreekbaar te maken. Artyam: ‘Doel Is dat iedereen een gezellige week heeft, maar dat kan alleen als iedereen zich ook veilig voelt.’ Waar de twee vrienden zelf het meest naar uitkijken? Dat laat zich raden: het watersportfeest. ‘Dat wordt zeker een hoogtepunt.’

3500 deelnemers

Het thema van de EL CID dit jaar: Leiden Unlocked. Refererend naar het ontsluiten van het studentenleven van de ruim 3500 deelnemers. 88 studenten van mboRijnland en de LiS lopen deels hun eigen programma en deels het reguliere programma van de EL CID, zo is iedereen welkom op het Leids Eerstejaars Festival.

Voor Reagan is de EL CID een kennismaking met zijn medestudenten, maar ook met Nederland. Begin augustus is hij vanuit Curaçao naar Leiden gekomen, waar hij bij zijn tante is ingetrokken. ‘Het voelt heel goed, ik mis thuis nog niet, maar misschien komt dat nog. Ik ben nu vooral benieuwd hoe Nederland in elkaar zit.’ Reagan begint aan een studie Molecular Science & Technology. ‘Ik hou van calculus, scheikunde en organische chemie, dus deze studie lijkt me wel wat.’

Hannah studeerde Japanstudies aan de universiteit maar kwam tot de conclusie dat ze praktischer bezig wil zijn. Daarom begint ze nu aan een opleiding verpleegkunde aan de hogeschool. ‘Ik wil graag met mensen werken, mensen helpen en met inzetten voor anderen, daarom ben ik geswitcht.’ Leiden kent ze dus al en ook de EL CID is niet helemaal nieuw voor haar. ‘Twee jaar terug deed ik een corona-EL CID, dus nu wil ik wel een echte meemaken.’

Leidse ondernemers betrekken

Nieuw dit jaar is het evenement Leids Geluid. Drie Leidse bandjes treden op op de Garenmarkt en drie Leidse bierbrouwers verkopen daar hun bier. Doel van het evenement is om Leidse ondernemers bij de EL CID te betrekken en om een muzikale kant van het studentenleven te tonen.

Het EL Cid-dansje is inmiddels ook niet meer weg te denken

Haar groepje vindt het hilarisch dat ze geïnterviewd wordt: ‘You’re gonna get famous’. Maar de Engelssprekende Shaneeva uit Amsterdam wil best een paar vragen beantwoorden. South and Southeast Asian Studies gaat ze studeren in Leiden. ‘Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in cultuur en geschiedenis van Azië en deze studie wordt in het Engels gegeven en ik vind dat erg belangrijk, ook voor mijn toekomst.’ Wonen blijft ze voorlopig nog in Amsterdam, maar Leiden bevalt wel. ‘Het is echt een leuke stad, maar echt op mezelf wonen? Ik zou het wel willen, maar ik weet niet of ik dat financieel red.’ De EL CID-feestjes zijn niet echt haar ding. ‘Misschien de karaoke en in ieder geval de kunst en handwerkactiviteiten, daar heb ik veel zin in.’

Ook Max heeft het naar zijn zin met zijn medestudenten International Business Law. ‘Ik weet nog niet precies wat ik wil. Met deze studie kan ik meer de rechtenkant op, maar ik kan ook de kant van het bedrijfsleven op’, vertelt hij. De EL CID-sfeer zit er in ieder geval al goed in. ‘Iedereen was al aan het dansen en klappen bij het dansje, dus ik denk dat het een erg gezellige tijd gaat worden. Vooral het eindfeest op vrijdag, daar kijk ik naar uit.’

Den Haag en internationale studenten

De EL CID duurt nog tot en met vrijdag. Later volgen de HOPweek, de introductieweek in Den Haag en de OWL voor internationale studenten.

Tekst: Tim Senden

Foto's: Rob Dorresteijn

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.