Universiteit Leiden

nl en

‘Probeer tijdens je stage zoveel mogelijk connecties te maken’

Micah DenBraber studeerde aan het Leiden University College in Den Haag en liep toen stage bij een zelfbenoemde ‘denk-en-doe-tank’, het World Resources Institute, waar hij zich onder meer bezighield met de filantropische sector.

Waar heb je stage gelopen?

Micah: ‘Ik liep stage bij het World Resources Institute (WRI); een wereldwijde ‘denk-en-doe-tank’. Het vormt met onder meer Greenpeace en Oxfam Novib een soort klimaatgefocuste alliantie. WRI genereert academische inzichten met activisme, ten dienste van de overheid en het maatschappelijke middenveld en andere actoren. Ze opereren binnen twaalf wereldwijde kantoren en zijn onlangs erg zijn gegroeid. Zo zitten zij onder andere in Brazilië, Nigeria en Indonesië. Daarnaast zitten zij in Den Haag, waar hun Europese hoofdkantoor is. Daar liep ik stage.’ 

Waarom heb je ervoor gekozen om bij WRI stage te lopen?

‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in beleid. WRI is een belangrijke denktank, waarbij het maken van institutionele relaties een van de belangrijkste taken is. Ik heb daardoor de kans gekregen om connecties te maken met mensen van over de hele wereld, van de Colombia tot Indonesië; iets wat ik graag wilde meemaken en heel waardevol was. Ik wilde graag ook nieuwe vaardigheden aanleren en die kans kreeg ik ook tijdens de stage. Zo wilde ik mij bezighouden met ontwikkeling. Die afdeling hield zich onder meer bezig met subsidieaanvragen voor klimaatveranderings- en energiefondsen de initiatieven financieren om de groene overgang te bevorderen.’ 

Micah DenBraber

Je gaf net aan dat je graag nieuwe vaardigheden wilde aanleren. Wat voor vaardigheden zijn dat bijvoorbeeld?

‘Bijvoorbeeld het begrijpen van de variatie en de diversiteit van stakeholders in de filantropische sector. Elk van de stichtingen waar wij mee samenwerkten hebben een andere achtergrond en andere focus. Een deel van de moeilijkheid is dan ook om te kijken hoe je je organisatie gaat vormgeven en profileren en daarmee impact kan genereren. Daar wilde ik mij mee bezighouden door te leren onderzoek te doen en veel te schrijven, zoals het formuleren van het jaarlijkse verduurzaamheidsrapport. Ik zie mijzelf werken in de public relations of bij een strategisch communicatiebureau, zoals FGS Global of Teneo, waar je de stakeholders van verschillende organisaties moet herkennen en hun behoeften moet weten om naar buiten gerichte verhalen te communiceren.’  

Wist je dat je hier meer over wilde leren na je stage, of tijdens je stage?

‘Ik begon de stage met het idee ‘ik wil mij richten op filantropie’, maar door de stage ben ik sommige dingen gaan herzien. Zo heb ik uiteindelijk besloten om nog niet de non-profit kant op te gaan, maar eerst wat consultancy ervaring op te doen in de private sector. Uiteindelijk is de zoektocht naar kapitaal de drijfveer van werkhet bestaan van vrijwel alle organisaties; dus het perspectief wat je als een insider krijgt door eerst in de private sector te werken, zal nuttig zijn.’ 

Was de stage wat je ervan verwacht had?

‘Ja, het was geweldig. WRI liet mij zien hoe een gezonde werkcultuur eruitziet, ze zorgde goed voor de werknemers en benadrukken het belang van welzijn, ondanks dat veel teamleden meer dan 12 uur per dag werken. Het leiderschap was ook erg gedecentraliseerd. Ani Dasgupta, de directeur van het WRIO, bracht bij ons een halve dag door om contact. Te leggen met mij en mijn collega’s tijdens een werkreis door Europa. Uit dit soort kleine gebaren blijkt de betrokkenheid van het leiderschap van de organisatie om de stem van het personeel prioriteit te geven. Het is dan ook belangrijk dat je tijdens je stage zoveel mogelijk connecties maakt.’ 

Tekst: Abdelkarim Megaiz

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.