Universiteit Leiden

nl en

iGEM-team sleept meerdere prijzen binnen bij Grand Jamboree

Het Leidse iGEM-team heeft hoge ogen gegooid tijdens de Grand Jamboree in Parijs. De biologiestudenten werden met hun project PHAse Out tweede in de categorie Overgraduate. Ook namen ze awards voor Best Biomanufacturing Project, Best Wiki en Best Entrepreneurship én een Gouden Medaille mee naar huis. Als klap op de vuurpijl kregen ze ook nog eens drie nominaties.

‘We hadden nooit verwacht dat we zo hoog zouden eindigen’, zegt Jasper Smits van Waesberghe. ‘We zouden al supertrots en blij zijn met alleen een Gouden Medaille. Die halen was ons oorspronkelijke doel. We zijn dan ook erg verrast en overweldigd door al deze prijzen.’ 

Bacteriën een biologisch afbreekbaar plastic laten maken

De studenten werkten sinds april aan een oplossing voor het wereldwijde plasticprobleem door met bacteriën een biologisch afbreekbaar plastic te maken van PHA (polyhydroxyalkanoaat). Bacteriën kunnen dit plastic in drie maanden afbreken. PHA is echter duur om te produceren. Om het plastic efficiënter en goedkoper te produceren, brachten de studenten genetische modificaties aan in de bacterie Methylobacterium Extorquens, die het van nature produceert. Het team is dan ook ontzettend trots op het feit dat zij als eerste iGEM-team ooit het micro-organisme Methylobacterium Extorquens genetisch gemanipuleerd heeft. ‘Het resultaat is dat we bioplastics nu maar liefst 24 keer zo efficiënt kunnen produceren’, aldus een trotse Smits van Waesberghe. Om toekomstige teams te helpen met dit niet-modelorganisme te werken, ontwikkelden de studenten ook de handleiding: 'Hoe te werken met Methylobacterium extorquens.' 

Geen vervolg voor PHAse Out

Ondanks de veelbelovende resultaten, krijgt het PHAse Out project vooralsnog geen vervolg. ‘We hebben wel een uitgebreid businessplan gemaakt, maar al onze teamleden zijn nog volop bezig met hun studie. Alle engineering, resultaten en andere informatie van ons project is online te vinden, dus wie weet bouwen andere onderzoekers of iGEM-teams voort op de kennis die we hebben opgedaan en de resultaten die we hebben verzameld.’ 

Meer informatie over PHAse Out zie je in deze video

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.