Universiteit Leiden

nl en

Bacheloronderzoek naar ultradunne nanochip genomineerd voor Young Talent Award

Met 2D-materialen ontwikkelde natuurkundestudent Romme van der Kemp een nanochip die behalve extreem klein ook nog schaalbaar is. Dat is nodig om allerlei technologieën nóg beter, nóg sneller en nóg kleiner te maken. Voor zijn onderzoek is hij genomineerd voor de FWN Young Talent Award 2023.

‘Er zijn de afgelopen tien jaar allerlei tweedimensionale materialen uitgevonden. Dat zijn materialen van maar één atoom dik’, legt Romme uit. ‘Een bepaalde groep van 2D-halfgeleiders blijkt zeer interessant voor het maken van transistoren, en daarmee chips, op nanoschaal.’ 

Dat bleek al uit eerder onderzoek, maar de natuurkundestudent focuste op iets wat nog niet gelukt was: een methode verzinnen die schaalbaar is. ‘Alleen dan wordt het interessant voor industriële toepassingen. Ik ontwikkelde een simulatie en heb ook experimenteel geprobeerd om deze chips te maken.’

Onderzoek, videospelletjes en marshmallows

Romme deed zijn onderzoek in de groep van Semonti Bhattacharyya van het Leiden Institute of Physics. ‘Romme toont diepgaande kennis, veerkracht, innovatievermogen, enthousiasme en nieuwsgierigheid - allemaal belangrijke kwaliteiten om een uitstekende onderzoeker te worden’, vertelt begeleider Bhattacharyya lovend. ‘Hij blinkt uit in zowel de theoretische als experimentele aspecten van onderzoek. Dat is een zeldzame en prijzenswaardige eigenschap.’

En wat hij het leukste vond aan onderzoek doen? ‘Dat ik veel samen deed met de andere bachelorstudenten. We moesten vaak dezelfde dingen leren en dat was lang niet altijd even leuk of makkelijk’, erkent Romme. ‘Dan is het fijn om er samen uit te komen. Ook dronken we vaak gezellig chocolademelk met marshmallows en we hebben het videospel Links Crossbow Training uitgespeeld. Ik heb me met het onderzoek helaas wel overwerkt. Dat was natuurlijk niet leuk, maar wel leerzaam. Ik doe het nu dus flink rustiger aan met mijn master experimentele natuurkunde in Utrecht.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.