Universiteit Leiden

nl en

Zenuwpijn door chemotherapie tegengaan met nieuw medicijn

Zenuwpijn is een van de meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie. Het is voor kankerpatiënten dan ook een van de grootste redenen om de behandeling vervroegd stop te zetten. Darcy Reynolds werkte tijdens haar bachelorscriptie aan nieuwe kandidaatmedicijnen tegen deze pijn. Ze ontwikkelde een nieuwe serie moleculen die de slaagkans van het medicijn in klinische studies verhogen. Met dat onderzoek werd ze genomineerd voor de facultaire Young Talent Award 2023.

Patiënten kunnen na de behandeling nog jarenlang last hebben van chronische pijn. De zenuwpijn, ook bekend als neuropathische pijn, is veelvoorkomend bij de chemotherapiebehandelingen van kankerpatiënten. De pijn ontstaat doordat de chemo niet alleen de kanker aanpakt, maar daarbij ook zenuwen beschadigt. ‘Momenteel krijgen ze opioïden om die pijn tegen te gaan, maar dat leidt tot afhankelijkheid van deze middelen’, zegt Darcy. ‘Alternatieven voor de behandeling van deze neuropathische pijn zijn dus zeker gewenst.’

Tijdens het onderzoek voor haar bachelorsscriptie werkte Darcy mee aan het ontwerpen, synthetiseren en testen van nieuwe  potentiële medicijnen. ‘Ik heb een nieuwe serie moleculen ontwikkeld met verbeterde eigenschappen waardoor ze betere slaagkansen hebben in klinische studies. Eerdere varianten van mijn moleculen hebben al veelbelovende resultaten laten zien in muizen. Van de nieuwe moleculen verwachten we dat het lichaam ze beter opneemt, waardoor ze dus mogelijk effectiever zijn.’

Gezellige sfeer op de labzaal

Het labwerk vond Darcy het leukste aan het onderzoek. ‘Als Life Science & Technology-student ben ik gewend om biologisch onderzoek te doen. Het was dus even schakelen om te werken in een chemisch laboratorium, maar het beviel me eigenlijk heel goed. En de sfeer op de labzaal en alle lieve en gezellige mensen bij Molecular Physiology maakten het lab-werk alleen nog maar leuker!’

Darcy kijkt met veel plezier terug op haar bachelor. ‘Ik heb er mijn beste vrienden leren kennen. Na de opleiding zijn we bijna allemaal wat anders gaan doen. Maar we spreken elkaar nog vaak en hebben het altijd heel gezellig.’ Dit collegejaar begon ze aan de master Life Science & Technology (LST) in Leiden. ‘Ik ben mijn passie voor de chemie natuurlijk niet kwijtgeraakt. Daarom combineer ik nu de meer biomedische en biotechnologische vakken van LST met chemische vakken in mijn vrije keuze ruimte. Daardoor ben ik er achter gekomen dat niet alleen de organische chemie, maar ook de anorganische chemie mij heel erg aanspreekt!’

Afbeelding: Pexels

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.