Universiteit Leiden

nl en

Middelbare scholieren maken kennis met talenstudies op profielkeuzemiddag

De profielkeuzemiddag Kies een Taal! is in het leven geroepen om middelbare scholieren enthousiast te maken voor een talige vervolgopleiding. Derdeklassers konden op de Faculteit Geesteswetenschappen kennismaken met verschillende moderne vreemde talen.

‘Voorlichtingsactiviteiten zijn meestal gericht op bovenbouwleerlingen’, vertelt universitair docent Marion Elenbaas, die hielp de dag te organiseren. ‘Tegelijkertijd merkten we dat er vraag is naar aanbod voor onderbouwleerlingen, die hun profielkeuze nog moeten maken.’

Specifiek voor de talen viel er op dit gebied wat te winnen. ‘De inhoud van de taalvakken op de middelbare school verschilt vrij sterk van die van talenstudies op de universiteit. Leerlingen met interesse in een talenstudie maken daardoor soms toch andere keuzes. Het doel van deze middag is om onderbouwleerlingen een beter idee te geven van wat het inhoudt om een talenstudie te doen en van de rijkdom aan carrièremogelijkheden na een talenstudie.’

Allemaal vet

Dat lijkt te werken. Yaël, die met haar klas de universiteit bezoekt, is enthousiast over de middag. ‘Het is goed dat er ook aandacht wordt gegeven aan de talen. Veel mensen zien een talenstudie als alleen maar woordjes leren, maar talen zijn veel veelzijdiger dan dat. Het is fijn dat dat hierbij naar voren komt’. Zelf twijfelt Yaël nog over haar studiekeuze: ‘Ik vind talen heel gaaf, zeker als er gekeken wordt naar de parellellen tussen culturen. Maar mijn eerste keuze is nu nog wel de medische hoek.’

Er zijn ook scholieren die wel al weten dat ze de talige kant op willen. Zo ook Anna-Isa: ‘Ik heb me specifiek vanwege de talen aangemeld voor deze dag. Er zijn heel veel talen die ik leuk en interessant vind. Russisch, Chinees, Spaans en Koreaans vind ik allemaal vet. Ik weet alleen nog niet of ik een specifieke taal of taalwetenschap in het algemeen wil gaan studeren.’

Smaakt naar meer

Naast een blik op de verschillende talen die bestudeerd kunnen worden aan de universiteit, gingen de scholieren ook in gesprek met studenten. ‘Daar waren de scholieren echt enthousiast over, die kans om met studenten te kletsen’, vertelt Elenbaas. De opkomst was dan ook hoog. ‘Bij de talen zie je dat onbekend onbemind maakt. Op deze manier hebben we als vaksteunpunt bijgedragen aan het nog beter etaleren van talenstudies. Dat smaakt naar meer.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.