Universiteit Leiden

nl en

Antwerps eredoctoraat voor Marc Koper: belangrijke erkenning voor onderzoek naar duurzame energie

Een feestelijk en eervol bezoek aan onze zuiderburen voor hoogleraar Marc Koper. Op donderdag 28 maart ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen. Koper ontvangt de titel als erkenning voor zijn expertise op het gebied van elektrochemie. ‘Een belangrijke erkenning voor ons onderzoek naar energie en duurzaamheid.’

‘Het was een heel bijzondere ceremonie,’ aldus Koper. ‘Die zeer goed was voorbereid. Alle zes de eredoctoren, mijzelf inbegrepen, waren duidelijk zeer vereerd en geëmotioneerd. Dat maakte het extra mooi. En dat gold ook voor de flinke afvaardiging uit Leiden.’

De titel was voor Koper een mooie verrassing en een fraaie erkenning. ‘Ik heb tijdens mijn master een jaar in België gestudeerd, dus dat maakt een Belgische doctorstitel extra speciaal. Ik heb goede collega’s in Antwerpen, die meer aan de toegepaste kant zitten. We hebben weleens samen workshops georganiseerd.’

Waardevolle fundamentele inzichten voor vergroening

‘Marc Koper is een wereldautoriteit in het domein van de elektrochemie,’ aldus de Antwerpse professor Tom Beugelmans. Hij is de promotor van het eredoctoraat van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. ‘Koper heeft een unieke werkwijze waarin hij theoretisch onderzoek en computerberekeningen combineert met geavanceerde technieken. Dat heeft geleid tot waardevolle nieuwe inzichten op het vlak van elektrochemische processen en de werking van katalysatoren. Hij levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de energievoorziening en de chemische industrie.’

Marc Koper (midden) tekent het gulden boek. Links de Antwerpse rector Herman Van Goethem en rechts Tom Breugelmans, de promotor van het eredoctoraat van Marc Koper. Foto: UAntwerpen

‘Een kans om vakgenoten te eren’

Naast Koper ontvingen nog drie andere buitenlandse wetenschappers een eredoctoraat voor hun wetenschappelijke verdiensten. Daarnaast kregen twee laureaten een eredoctoraat voor algemene verdiensten. ‘Hierdoor krijgen onze eigen professoren de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren’, zegt rector Herman Van Goethem. ‘En de bijbehorende masterclasses geven een breed publiek de kans om in contact te komen met excellente wetenschappers uit de hele wereld.’

Masterclass voor de Antwerpse chemici

In die masterclasses deelden de nieuwe eredoctors hun expertise met de Antwerpse wetenschappers, studenten en het werkveld. Koper vertelde over elektrokatalyse voor groene waterstof. Koper: ‘Er waren voornamelijk Antwerpse chemici aanwezig. Ze stelden achteraf leuke en goede vragen.’

‘Dit eredoctoraat is een erkenning voor ons hele team’

Wetenschappelijk directeur van het LIC Marcellus Ubbink was ook bij de ceremonie aanwezig. ‘Samen met enkele leden van het bestuur van het LIC, maar ook veel mensen uit de onderzoeksgroep, familie en andere collega’s. Wat opviel was de grote maatschappelijke relevantie van alle onderwerpen.’

‘Het eredoctoraat is gegeven aan Marc, maar daarmee aan iedereen die samen met hem onderzoek heeft gedaan naar de fundamenten van waterstofvorming en CO2. Oftewel: essentiële processen voor de energietransitie. Daarmee is het voor het LIC een belangrijke erkenning van het belang van ons onderzoek naar energie en duurzaamheid.’

Verder lezen

Lees hier het persbericht van de Universiteit Antwerpen met de aankondiging van de eredoctoraten: UAntwerpen eert Otobong Nkanga en Rik Devillé en herbekijk de uitreiking (onderaan pagina).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.