Universiteit Leiden

nl en
Medewerkerswebsite ICT Shared Service Centre

AI als uitdaging en support

Ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) veranderen het onderwijs op vele fronten. Via deze pagina helpen we je de mogelijkheden te ontdekken, verantwoordelijk gebruik te stimuleren en AI-tools effectief in te zetten in je onderwijspraktijk.

Nieuwe taalmodellen (Large Language Models), generatieve kunstmatige intelligentie (Generative AI) en specifieke AI-tools zoals ChatGPT bieden veel mogelijkheden, maar roepen ook direct vragen op over het juiste gebruik en de impact op onderwijs en toetsing.

Deze pagina biedt een meer algemeen overzicht van hoe kunstmatige intelligentie wordt ingezet binnen het onderwijs aan de Universiteit Leiden. Hier vind je de basisinformatie over AI-toepassingen zoals ChatGPT en de bijbehorende richtlijnen. Het is een goed startpunt om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom AI in het onderwijs.

Verdieping en mogelijkheden

Wil je je verdiepen in AI en de toepassing ervan in het onderwijs? Bekijk dan de volgende waardevolle bronnen:

Verantwoord gebruik

Voor regelgeving en preventie-advies over chatbots met betrekking tot fraude en plagiaat, verwijzen we je naar deze pagina.

De UB-pagina is een goede bron om studenten naar te verwijzen voor do’s en don’ts rondom het gebruik van ChatGPT. Daarnaast biedt de pagina ook handige tips voor docenten over verantwoord gebruik van AI in het onderwijs.

De module Generatieve Kunstmatige Intelligentie en Taalmodellen in de academische gemeenschap gaat dieper in op gebruik en potentieel misbruik.

AI Pilots bij FGW

Om te verkennen hoe AI kan worden ingezet in het onderwijs en om de werkdruk te verlichten, voeren we vanaf mei 2025 een aantal pilots uit. Zo bouwen we een spreekbot waarmee taalstudenten hun spreekvaardigheid kunnen oefenen, zien we in hoeverre AI formatieve feedback op essays kan geven, gebruiken we AI om studenten schrijfvaardigheid in een vreemde taal te laten oefenen en laten we AI studenten overhoren om hoorcollegevakken interactiever te maken.

Heb je interesse om een pilot uit te voeren of wil je meer informatie? Laat het ons weten via ecole@hum.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.